Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ППТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛЛВНЕ ИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 17. маја 1898.

ЗВАНИЧНИ Д ЕО.

Бр. Зб./ЕШН. ех 1898.

Извештај

о српским народним вероисповедним школама у епархији Темишварској у 1896/7. години и о раду епархијског школског одбора за 1897. годину. Славној еиархијској скуишшини. Сл. АО. темишварски изволео ме је одлуком својом од 21. јануара т. г. нозвати, да спремим за нредстојећу епархијску скупштину п.звешта.ј о срп. нар. вер. школама у овој дијецези као и о раду ЕШО., који би се пмао у мартовској седниди овога прочитати, ту коначно утврдити, и одатле после сл. епарх. скупштини поднети. Ја томе позиву сл. АО. нисам могао благовремено задоста учинити, из јединог разлога, што ми до поменуте седнице Е1Ј10. још није био стигао сав материјал, из кога бих могао колико толико потиун извештај о нашим школама саставити. Још 15. јул. прошле године био сам свима нашим школ. одборима разаслао исказне табаке о целокупном стању школства и учитељства ове епархије, с молбом, да ми те табаке тачно и савесно испуне, и најдаље до 15. августа новрате. Али ие само да ми до 15. авг. нису сви одбори поменуте исказе повратили, него је било прошло нуних седам месеца, а исказа још из преко 30 општина нема? Тада. сам ствар нарочитим циркуларом пожурио, па ипак једва да сам и овога пута од 20 школ. одбора исказе добио. Кад већ ни то није помогло онда сам 23. фебр. т. г. нов, краћи исказни табак саставио, и школ. одборима га разаслао, замоливши их, да ми исти најдаље за три дана тачно иснисан поврате. Па чак ни то није уродило жељеним плодом! Једни су ми одбори повратили те табаке одмах за 3—4 дана, други пак за 2 — 3 недеље, трећи истом за месец дана, а четврти тек јуче и данас, што 'но реч — у

очи смрти! Докле се одбори тако сисгематски скањивали, да ми пошљу школ. исказе, дотле је всл. Школ. Савет од мене три пута искао, на.јпре лепо, а носле и под претњом (док ме није најиосле и казнио!), да му поднесем извештај о нашим школама у темишварској и вршачкој епархији. А како сам га знао и могао поднети, кад га нисам могао саставити, јер нис;м имао откуда. Да сазидам кућу, а. немам графе!