Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНП-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОЕАЧХЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 24. маја 1898.

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

Његово Високопреосвештенство господин епископ Будимски Лукијан ЂогдановиЛ ; овлаштен од Његове Светости Архиепископа Карловачког, Митрополита и Патријарха српскога, преузвишенога госнодина Георгија БранковиЛа, благоиз^олео је па Спасов дан ове године у Темишварској саборпој цркви нроизвести за протосинђела конзисторијалног бележника Будимске еиархије синђела Георгија Марјановића.

Извештај о исходу деобних париица Срба и Романа у помешаним општинама темишварске епархије, поднешен епарх. скупштини држаној дана 15. (27.) апр. и сл. дан г. (898 Славна еиархијска скуишшино! Пошто је мени вођење такозваних хијераријско-деобии париица Срба и Ромаиа у помешаним онштинама, ове епархије лд стране наше хнјерархије, енархије и дотични српски црквени оиштина поверено, а наиме ношто сам у горњу сврху од управе наше еиархије пуномоћ добио, то за дужност своју сматрам, да о исходу речени парница славној Епарх. скупштини — која о свима имаовним пословима наши цркв. општина надзор води, — поднесем следећи

Извештај. Пре свега ћу да истакнем оне историчне чињенице, које су овим деобним парницама предходиле: Као пгго је поЗнато године 1690-те било је последње и најзнатније преселење Срба у ове крајеве под водством натријарха Арсенија Чарнојевића. Срби дођоше амо, иозвани од цара Леополда I. да здружени са аустријскоа војском оружјем у руцн очисте ову земљу од Турака, те одговоривши овом иозиву, добију за своје оружјем стечене заслуге повластице (привилегије) са ко.јима им беше обезбеђена слобода вероисповести и право на слободан народни развитак. На основу ови привилегија заснована је у овостраним пределима од цариградске самостална хијерархија, а под њеним закриљем заснована су црквена и манастирска добра која ће као материјално средство за развиће српске цркве и вероисновести послужити, а наиме упливу српске хијерархије и оружјем стеченим заслугама српског народа има се захвалити, да су при уређењу урбаријалног поседа такозваним пгђаппш ћапаИкиш-ом засноване слободне сесије, које су оиредељене на то, да послуже за издржавање и дотацију православног свзштенства.