Srpski sion

лСКИ Си

Год. VIII.

о

Број 22.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРДБОСЛЛВЕЕ МИТРОПОЛИЈЕ К1РЛ0ВДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 1. јуна 1898.

ЗВАНИЧКИ ДЕО.

Његова Светост, нравославии Архиепископ Карловачки, Митроиолит и Патри.јарх сраска. Преузвишени госиодин Теоргије ЂранковаЛ, благоизволео је дана 24. маја т. г. протођакона и проФесора богословије Гаврила Ананијева нроизвести за архиђакона.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, Мрачна појава у савременом колу омладинеком* Један листак из мога дневника. — Сава Иетковић. Осванула је света Недеља. Неко свечано одушевљење разлило се по дупш, а срце ми обузело небеско миље и радост, иа плива у мору свегих осећаја. „Тако ми је, што рекао Хајне, као да ми је у срцу света Недеља, па у њему Анђели литурђију служе". Ввона забрујаше . . . .. Во имја Оца и Оина и Свјатаго Духа... * Прииљено у богословском књиж. друштву „Слози."

Има ли човека са чистим срцем и живом савешћу, а да на ове умилне звуке побожно не скине капу и не прекрсти се? Који је од нас толико неосетљив, да му свечани овај јек не буди религиозне осећаје у души ? Зар може, зар се усуђује ко, да се оглуши позиву свете цркве своје, те не уђе у њу са топлом молиттвом премилостивсм небеском Оцу свом ? 0, Боже, зар има такових људи, зар има такових грешника? На жалосг — и било их је и има их, али да се не обазиремо далеко, ето нам у ирвоме реду савремене омладине наше. Мархантна одлика садање омладине (уз неке изузетке у иојединостима)јест индиферентизам и немар прама цркви, према свему у опће, што носи на себи обележје црквено, религијозно. Жалосни овај факат да се рекао бих разјаснити једино неправилиим кућевним и школским васиитањем. Јер и оно мало религиозносги и љубави ирема Богу и цркви, што је наше Срцче са мајчиним млеком усиеало, трне поступно течајем његова школовања на страни у средњим и вишим заводима, док се најзад у гдекојега са свим не угаси. Констатујући ово ми не тврдимо, | да су лих заводи са неподесним својим настав-