Srpski sion

„СРПСКИ СИОН"-

вр. 2&.

Бр. Е. 888 I. 80 ех 1898. 65 2—3 С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. разреда у Парти. Рок аријављиваљу иутем надлежних претпостављених власти 8. (20.) јули 1898. год. Епарх. конзисторија вршачка. С Т Е Ч А Ј. 7б 1-зНа упражњено учитељско место у Јабуци, плата је учитељу 320 ®ор. а вр. 2 хвата тврдих дрва у вредности од 20 ®ор. Слободан стан и башта. Учитељ је обвезан школском уредбом прописане предмете у школи нредавати, децу у црквеном појању обучавати и при св. литурђији за певницом појати, и при одборским седницама перо водити. Компетовати могу само они, који су Сомборску школу свршили са добрим успехом. Рок траје до 15. августа о. г. Молбенице се шаљу црквено-школеком одбору. Из одборске седнице држане 14. јуна у Јабуци 1898. год. Влада Стојадиновић Светозар Станишић перовођа. председник. ОТЕ Ч А Ј. 61 2-з Овим се расписује стечај на два упражњена учитељска места за I. и П. и ЈП, и IV. раз. средишне, српске, вероисповедне, мушке школе у Башахиду. Плата је за свако место 450 ®ор. у готовом новцу; 60 Фор. за поФторну школу сваке друге године; 5 Фор. у име паушала; 3 ланца добре ораће земље, на коју општина порез и све општинске трошкове плаћа; слободан стан, башту и огрев по потреби. Учитељ Ш. и IV. раз. добија од укопа 1 ®ор. Изабраним учитељима у дужност спада, све по закону прописане предмете предавати, децу црквеном појању обучавати, при сваком богослужењу, као и у време св. поста при пређеосвећеној литургији певницу држати, Компетовати могу само оспособљени учитељи, и који су и из мађарског језика испит иоложили. Рок стечаја траје до 5. јула т. г. кога ће се дана и избор обавити. Ако би који од компетената снособан био обучавању деце нотном иојању, уживаће годишњу награду од 60 ®ор. Из ееднице школског одбора, држане у Кашахиду 21. маја 189 год. Стеван Перишић Петар Перић перовођа. предеепик.

С Т Е Ч А Ј. 76 1-3 Овим се расписује стечај за учител>а на четвероразредној мешовитој вероисповедној школи у Станчеву, Плата је у готовом 280 Фор., 15 хектолитара жита, 15 хект. кукуруза; 6 кат. јутара оранице, на коју учитељ порез и све општинске трошковс плаћа; слободан стан с баштом, 16 метера дрва за учитеља, а 16 метера за огрев школе. Учитељу у дужност спада осим свакидашње школе и иоФторну школу држати, децу у црквеном појању обучавати, при сваком богослуженију за невницом појати и иеровођске послове обавл>ати. Компетовати могу само оспособљени учитељи, и који су и из мађарског језика испит положили. Молбенице ваља на потиисаног председиика до св. Илије ирипослати, када ће се и избор обавити. У Станчеву (8г(;ат1С8о1а1уа и. р. 1етеб Кекав) 15. (27.) јуна 1898. године. Илија Јорговановић Спиридон Оберкнежевић прив. учитељ и перовођа. парох. адм. председник. ДРУГИ ОГЛАСИ. оооооооооооооооооор I ОГЛАС. 0 Долеподписани препоручујем евоју од ф 60 година постојећу и добро снабдевену

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

БОСКАРСКУ РАД&У особито пречасној гоеподи свештеницима и г. г. туторима црквеним, будући да восак сам израђујем и белим, то се налазим у стању своје штоване муштерије послужити са финим воштаним свећама по 2 ®ор. кила. —• Пошиљке од 5 кила и даље шаљем 1гапсо. Ако је пошиљка 10 кила и дал.е онда сандучић не рачунам. Молим у штованим наредбама означење колико свећа у кили да буде, које савесно и тачно извршујем. На захтевање шаљем мустре. Стеван Станковић воекар. 10 10 Шиклош (Барањска жупанија).

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

ооооооооооооооооооо

Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угареку, Босну и Херцеговину на годнну 4 фор., на по годиие 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. За стране земље : на годииу 5 фор. Из Србнје прима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Ноједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Адманистрацији 1 остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огдасе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једиог редр ситиих слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају. Штампа; Српске Манастирске Штамприје у Ор. Карловцима.