Srpski sion

Г од. Ш11. ЖЈЈПЈИВ Бррј 31. НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРПСВЕТНЕ И АВТОНПМНЕ ППТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЈ1ЛВНЕ МНТРОПОЛНЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЈТОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. влаоник: == уредник: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије. Протојереј Јован ЈеремиЋ. У Ср. Карловцима у недељу 2. августа 1898.

Прилошци агиолошки од 3 <2.. Руварца. (Наотавак). Ш. Приложак. Иза нојезије, којом смо иснунили други приложак, долази вештина или уметност, те је мислим сасвим у реду, да трећи ова,ј нриложак о српским свецима иочнем с ликовима или образима тих светаца, какове палазимо у књизи ХристоФора ЖеФаровића, познатој под именом „СтематограФија", од које су листови резани на бакру и издани у Бечу, мислим г. 1744. Тој стереотипној књизи преведеној с латинскога Павла Витезовића (Ритера), дакле, придодао је ХристоФор ЖеФаровић образе сриских светаца, и посветио је књигу ту тадашњем Аријепископу Карловачком и Патрајарху српском Арсенију 1У. Јовановићу. 0 самом том вештаку (ЗограФу, резачу ч и сечцу) и писцу српском, говорио сам нешто у свом „кнезу Лазару" и наноменуо сам тамо, да је и он родом, или отачаством, био Бугарин, као што су то били и многи други писци, о којима се говори у повести старе српске књижев-

ности; но тада иисам поменуо и то, да се сн доцније покалуђерио, те се у књизи „Онисапије стаги> Б жја града Јерусалима", издапој у Бечу г 1748. на насловном листу каже, да књига та излази на свет настојапијем Јеродјакона Хр. ЖеФаровича, Иллгр. рас. обгц. ЗограФа". Када се и где се он преставио и да ли као Јерођакон или Јеромонах, то и сад не знам, а мислим и да баш и не морам знати овде, и то тим мање, што се мепе овде и сада не тиче толико, нити он, нити његови образи срнских светаца и светитеља, но сами ти срнски свеци. ХристоФор ЖеФаровић приложио је нак својој СтематограФији образе ових сриских светаца, и то, од царева и краљева сржких: 1. (т. Отефан пцки Њлшњ, цар срк. Сл\шон. 2. О. (гтефанк пецкок ^кнчанћЈ, цар срв. 3. О. Еладислак^ кралк и сал10д{рж1цх серпскш. 4. Отми Отсфанх Рапакн. 6. 6тк1И 0ЕОКТИСТХ (краљ Драгутин). (5. Откш Жилбтина 4-ти кралк сервскш. 7. Отми Отефанх 5-ти кралк дечанскш.