Srpski sion

С тр . 508.

„српски еион. и

Б р . 31.

С Т Е Ч А Ј. 111 з-з По налогу впсокославног Епарх. Школ. Одбора (бачког) од 6. (18.) јуна 1898 г. бр. Е. III. 0. 1004/194 и на основу решења овом. школ. одбора од 29. јуна о. г. бр. 186. расписује се овим стечај ради сталног иопунења учитељичког места. Са овим местом скопчана је следећа плата: за редовну школу 360 ®ор. а за држање нофторне школе 40 Фор. укупно дакле 400 Фор. а. вр. коју ће илату учитељица месечно у напред примати. Даље: нов и врло удобан стан из две лепе собе, предсобља, кујне, ишајза, подрума и врло пространог врта за новрће. У име зимског огрева примаће 2 хвата сламе Дужности су прописане пшол. уредбом од 1872. г. и наредбама школ. власти. Молбенице имају се на овомесни школски одбор чим пре — а најдаље до Преображења о. г. припослати, када ће се и избор учељице обавити. Из седнице школског одбора, држане у Пивницама (бачка) на Петров дан 29. јуна 1898 г. Сава Торњански Сава Сремац учитељ и перовођа. председник школ. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 115 2-3 Расписује се стечај на упражњено шесторазредно мушко учитељско место. Дужности су му прописане у Прев. Кр. решкрипту од 1872. г. осим тога има у црквп десну певницу држати. Компетенат треба да је свршио сомборску преиарандију а дужан ће бити и у цркв.-школ. седницама перо водити. Плата је 360 Фор. а. вр , 40 ф . за поФторну школу, 10 Фор. за писаћи прибор, 6 ланаца комасиране земље и Ј / 2 ланца пол.ске баште, н-а које има иорез и еквивалент плаћати, 4 хвата дрва слободан стан са две патос. собе, кујном, шпајзом. подрумом, шупом, шталом и прострг.ном од авлије заграђеном баштом. Жеља је, да се компетенти —■ (н. пр. недељом или иразником) и лично пријаве. Првенство имају они, који су, осим осталог, вични још и — нотама, а дотичпи изабрани г. би — у случају обучавања, односно даљег усавршавања овдашње младежи у ноталном нојању, разуме се, пристојном наградом награђен био. Рок стечају истиче 22. августа по ст. ка.1. У Великом Средишту (код Бршца) 12. јула 1898 год. Поп-Павле Михајловић Жива Станчулов шк. управитељ. председник школ. одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ. ЗВОНОЛИВНШЦ Н ФШШ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ иреиоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати. ако би се наједном ме- ; сту излупало, чпме се звона сачувају да не пукну. Особито ирепоручујем од мене изнађена и много пута одликованај јРЧГ* патентирана са отвореним одушкама про-1 ви^ена звона, "1Р| која имају дуготрајнији, снажнији : и дубљи звук, нсго звона ио старој системи прављена, тако ј да &е овако једно иатентирано звоно од 200 килограма изје- : дначује са звуком других ио старој системи ливених звона ј од 260 килограма. \ Даље препоручуЈем козе за ЗЕОна од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ј звона или шоље за сатове од метала; прављене старих звона са крунама од кованога ј гвожЗја. — Звона у тежини од 300 килогр. иа ниже има увек готовпх на стоваришту. ј 52 Илустроваии ценоЕНИци и прорачуни трошка беоплатно и Франко. : На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великои миленарском медаољм.

Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годину 4 фор., на по годнне 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Жз Србије прима нретплату књижара Б. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Штампа: Српске Манастлрске Штампрчје у Ср. Карловцима.