Srpski sion

(Ј тр . 540

„СРПСКИ СИОН.*

Бр. зЗ.

У смислу 9 тачке Ш. одсека основног писма стипендије ове за ученике средњи школа док су у месту своји родитеља или старатеља износе свака год. 100 ф . а. вр., ван места своји родитеља или старатеља на страни 250 Фор. а слушаоци свеучилишта или академије добијају год. 400 ф. Првенство имају у првом реду субатички сродници са завештатељнма, у другом реду сродници ван Субатице у трећем реду Субатички синови а нанослетку Срби православне вере, ма из ког краја Аустро-Угарске монархије. Проситељи своје молбенице снабдевене са крштеним писмом, сведоџбом о свршеним школским наукама, лечничким изказом о стању здравља и развитку тела сведоџбом материјалног стања, а сродници се са сведоџбом сродства са завештатељима најдуже до 3. (15.) септембра т. г. подиисаноме нек поднесу. У Субатици 2. (14.) августа 1898. Стеван Манојловић управитељ Остоићеве закладе.

С Т Е Ч А Ј.

140 2—3

На српској основној школи у Срн. Боки упражњено учитељско место, на које се овим стечај раснисује; са истим местом скопчана је годишња плата од 400 ф . а вр. у готовом новцу, коју има учитељ у месечним оброцима примати, слободан стан под који сиадају 2 собе, 1 кухиња, 1 шпајз, и штала, 4 ланца ливаде, и Ј /г ланца баште (ван села) на коју немљу има учитељ др. норез плаћати; од великог укоиа где позван буде има 1 ф . а од малог 50 нов., у име огрева учитељ прима 50 ф ., но да се и школа из тога грејати има. Учитељ је дужан све предмете вис. уредбама нрописане деци предавати; децу у цркв. појању обучавати, десну певницу држати, и перо у седницама безплатно водити, а тако исто и рачуне безплатно састављати, у име паушала има годишње 5 ф . примити.

Рок стечају траје до Усјекованија, аизбор ће се одржати у недељу 30. авг. у 8 сати изјутра. На ово место компетовати могу само они. који су у сомборској учитељској школи за учитељско звање оснособљени, те као такови испит из државног језика положили. • Г. г. комиетенти умољавају се да изволе о Уојекованију или на дан избора, доћи, да се лично прикажу. Молбенице се имају слати на потписаног председника. Из ванредне седнице држане 19. авг. 1898. Макса Субић шк. председник.

А<1 К. 237. зап. ех 1898.

127 3-3

С Т Е Ч А Ј. На упражњену парохију VI. разреда у Ст. Кањижи овим се расписује стечај. Компетенти имају своје као што треба инструиране молбенице ноднети овој консисторији путем својих прешостављених власти до 30. августа (11. септембра) о. г. Из седнице срп. прав. енарх. консиеторије, бачке, држане у Нов. Саду 27. јула (8, авг.) 1898. Председништво. А<1 К. 251/195. ех 1898. 139 2—3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Миливоја Ј. Ђуришића из Руме нозива се нестала његова супруга Јелена Ђуршнић рођ. Димитријевић, да овој конзисторији у року од шест месеци, рачунајући од дана првог уврштења едикта овог у новинама, — место садањег пребивања свога пријави или сама лично нредстане, јер ће се иначе против ње поведена бракоразводна парница без ње окончати. У Карловцима 3. (15.) августа 1898. Архидијецезална Конзисторија.

ДРУГИ 0ГЛАСИ. •ооооооооооооооооооооооо о ооооооооооооооооооооооо«

нови сад К О С Т А Баштенска улица бр. 8. ГРАЂЕВИНСКИ Све мудре, штедљиве газдарице, које желе да уштеде преко године мали капитал, упућене еу на направљене, намештене, далеко познате и најбоље препоручене Штедњаке, који се не препоручују само зато. што су добро направљени, него што се може уштедити 35°/о горива. Узмимо на пример : у једној малој кући да се уштеди дневно 5 нов, то ва 365 дана износи своту од 18 ф. 26 н. у већим кућама уштеди се 3—10 пута толико, и ту приличну своту могли би на што друго у кући употребити и осим тога ова врста Штедњака има још ова својства: I. Код ове врсте Француских Штедњака (који се могу премештати) не могу никакви гадови опстојавати. Увимам у промену разне метале ка0 разне ствари, моје струке, које се брзо израђУЈУ-

Н0ВИ САД Баштенска улица бр.

СТОЈАНОВИЋ БРАВАР II. Могу се ложпти и угљем, које је јеФтиније него дрво. III. Лети при великој жеги може се врућина отклонити са намештеним Регулатором, да тако јако не греје. IV. Напротив зими се добија топлоте кад се затвори Регулатор и тада иде топлота око целог согриз-а и тада излази цела топлота напоље и може да греје кујну и собу. Потписани има више него 200 реФеренца, осим тога ондј у патријарховом двору, који се може сваки пут видети. Ограде око цркава и гробова различитог облика од кованог гвожђа, које је много јаче, истрајније и јеФтиније од ливеног и стаје 1 метар 6 ф . и на више. Правим црквени чирака са, различитим украсом од кованог гвожђа. бакар, месинг, цинк, гвожђе и туч. — Примам на оправку С особитим иоштовањем

0 о 0 о 0 о 0 о 0 о 0 о 0 о 0 о 0 о 0 о

X 2 ЗЕС оста, Стојанови -ћ.. 0 •оооооооооооооооо ооооооо о оо 0003ОО ОО 00 ОО ОО ОО ОО000»

Штампа: Српске Манастирске Штамприје у Ср. Карловцима,