Srpski sion

С тр . 588.

бр. М.

Рок за пријављивање до 8. (20.) Окт. 1898. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плашком, 13. (25.) августа 1898. М и х а и л о Епископ, С Т Е Ч А Ј. 149 2-3 Овим се расписује стечај на унражњено учитељско евентуално учитељичко место на овдашњој салашкој четвороразредној мешовитој школи у Бачком Петровом-Селу. Годишња је плата 400 Фор. слободан стан од једне собе. Дужности су прогшсане школ. уредбом. Рок стечају траје 6 недеља од дана првог уврштења. Из седнице мес. школ. одбора у Бач. Петровом Селу 15. (27.) августа 1898. држане. Милош Алексић Ј1еса Томашев перовођа мес. школ одбора предеедиик. школ. управитељ.

С Т Е Ч А Ј. 156 1 -3 На новоустановљено учитељско место на срп. нар. вероисповедној школи у Варјашу расписује се стечај.

Плата је 300 Фор. у готовом новцу, 20 кибли жита, 20 кибли кукуруза у нарави, 4 хвата тврдих дрва, 2 х и ланца добре ораће земље, за држање повторне школе прима сваке године 27 Фор. а држи је само сваке друге године, од погреба кад буде позван 1 ®ор., слободан стан састојећи се из 3 собе, кујне, коморе, подрума, шупе и штале све иод једним кровом; поред стана башта од 150 квадрати. Учитељу у дужност спада предавање свих школ. уредбом прописаних предмета у разредима које му школ. одбор буде доделио; појање у једној певници и обучавање школске деце у појању. Компетовати на ово место могу само они, који су свршили Сомборску препарандију и испит из мађарског језика положили. Захтева се лична пријава, која ће се у обзир узети. Молбонице ваља упутити председништу школ. одбора. Рок стечају траје три недеље од првог уврштења у овом листу. Варјаш (Тетез т.) 2. (14.) септембра 1898 Коста Вујковић Лука Лепојев перовођа. председник шкод. одбора

ДРУГИ ОГЛАСИ

+

т

ЗВОШИВНИШ Н ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранццјом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована РР^ патентирана са отворешш одушкама про-" ви|ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона |од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; правље&е старих звона са крунама од кованога ГВОЖ^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарсној земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаољм.

Орпски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране зежље : на годнну 5 фор. Жз Србије прима претплату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новч Шташш: Српске Манастнрске Штамприј е у Ср. Карловцима.