Srpski sion

Год. Ш11. Т

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПГАВОСЛЛВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ.

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАС1ТИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован Јеремић.

У Ср. Карловцима у недељу 1. новембра 1898.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. По надлежном овлаштсњу благоизволео је високопреосвећени госиодин епискон Вршачки Гаврило ЗмејановиК рукоположити, дана 25. октобра о. г. ђакона Григорија Јовића за презвитера, а свршенога богослова Миливоја Р>. Јовановића за ђакона; дана пак 26 октобра истога 'ђакона за презвитера. ГБегово Високопреосвештенство господин епископ Вудимски Лукијан БогдановиЛ благоизволео је дана 26. октобра о. г рукоположити свршеиога богослова Петра Весина за ђакона, а дана 27. октобра за презвитера.

Његово Високопреосвештенство господин епископ будимски Лукијан БогдановиЛ благоизволео је јереја Стевапа Чамнрага бив. админинистратора парохије у Бајши именовати за привр. епархијског бележиика Будимског.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. „Расуло у нашој автономији." I. Под шаким називом написао је Др. И. В. чланак у 127. броју „Браника". У њему осуђује непокорност Вршачког административног одбора, а постуиак Новосадске црквене ошптине назива потнуним расулом и анархијом у нашој автЈНОмији, и сасвим основано страхује. да све то отвара широм врата, да се у нашу автономију умеша „неко сасвим трећи". И наше је мишљење, да се завитланом агитацијом и постуицима административног одбора Вршачког и оним црквене опшгине Новоеадске, широм отварају врата мешању државне власти у нашу автононију, и да се наша автономија тим иостуицима лако може довести до њезине суснензије, да јој „одзвони," као што вели г. Др. И. В. Зато смо у прошлом броју и назвали отпочету агитацију — наиадајем на авшономију . Ко је имао уши, чуо нас је. Чуо нас је и г. Др. И. В. И он је подигао свој глас у обрану иротив очигледне и, кобне опасности, која прети автономрМ;.^ба^ВЈ^рвдно,

! ■ "• I , %

' •-/