Srpski sion

„СРПСКИ сион*.

15 р . 46.

(Награда композицијб за децу). Друштво „Гусле" у В.-Кикиндн расписује стечај на једну несму за децу у два гласа, сложену са пратњом на гласовиру илн виолини. Награда је двадесет пет фор. а. вр. Композиције нека се изволе безимено слати на адресу; г. Милаи Петровић, адвокат, председннк „Гусала". На писма, у којима ће битп име комнозжторово нека се мећу исте ознаке као и на делу. Само ће се оно пиомо отворити, које скрива име композитора награђене песме, остала ће се спалити. Рок за шиљање: дан св. Саве 1899. год. (Друштво за помага&е сиромашних а вриједних Срба, слушача у кр. свеучилишту Фраве Јооипа I. у Загребу) држао је прошле недјеље 25. октобра (6. новем.) своју редовну главну скупштину. Прије подне послије службе Божје био је помен покојним добротворима, члановнма оснивачима и колегама. Парастос је служио нреч. г. проф. Јован Петровић са ђаконом г. Дим. Витковићем. На хору је пјевао мушки збор срц. пјевач. друштва. Свијета је било врло много, а впдјесмо и многе рођаке и знанце покојника. —• Послије подне у 2 сата почела је скупштина. Извештај управног одбора (тајнички и благајнички) примљен је на знање, а одбору подијељен апсолуториј. Поред тога је једногласно и уз бурно одобравање примљен предлог ревизијоног одбора, да се управном одбору изрази признање на искреној љубави и заузимљивости око промицања друштвених интереса, нарочито пак продсједнику г. Богдану Стојановићу и одборничком замјенику г. г. Мандићу. — Из тпх извјештаја вадимо оне ствари које ће српску публпку интересоватп: Прошла школска година у животу овог друштва година је четврта. Друштво је лијепо напредовало, како се види из овог: год. 1894./5. примљено је 3290'93 фор., год. 1895./6. примљено је 999'15 фор; год. 1896./7. примљено је 946-75 фор. год. 1897./8. примљено је 1419 13 фор. Свега 6655'96 фор. Од тога отпада: на осниваче 3398 ф. на помагаче 330 ф., на дарове 1802-89 ф., на забаве 131 77 фор., на камате 397-80 фор., на праве чланове 592-50 фор. Свега 6655.96 фор. Чланова оснивача (са уплатом од најмање 30 ф.) има друштво 89. Од почетка друштва 1. нов. 1894. до 30. сент. 1898. издано је 1924-35 ф., а од тога на припомоћи 1659 ф. Дана 30. септембра 1898. године имало је по том друштво чистих 4731*61 фор. Од тога је плаћено 1122 фор. за 33 акције Српске Банке, а остатак је уложен у истој банци. Поред тога нпје још друштву исплаћен легат од 2000 фор., што му га је завјештао благопокојни митроиолпт сарајевски 'Борђе Николајевић. Оставинска

расправа је свргаена, но српека правосл. цркв. опћина загребачка као управитељица тога легата треба још да добије од вис. кр. зем. владе дозволу, да јој се легат исплатити може. Управни се одбор овог друштва обратио с молбом на вис. владу за што скорије ријешење, алп одговора још добио није. — На ирипомоћ је подијељено 1. године 203 фор. 2. године 251. фор. 3. године 520. фор. 4. године 685. фор. свега 1659. фор. Из тога се види, да друштво — хвала српском родољубу — лијепо нанредује. Црошле школске године потпомогнуто је 29 чланова. На свакога попријечно дошло је 23 ф. 62 н. Најсиромашнији је добио 78 ф. 50 н. Припомоћи су дијељене 5 пута преко године. — Друштво имаде и лијепу библиотеку (преко 300 књига). — По том је биран нови управни одбор. За предсједника је изабран Саво Стојановић, правнпк, за тим је изабран одбор, који се овако конституисао; потпредсједник Ђуро Витас, филозоф; тајник Јован Коцкар, правник; благајник Петар Мандић, правник, и Коста Суботин, слуш. шумар. акад. као четврти одборник. За одборничке замјенике изабранп су Стеван Бреберина и Ђорђе Марковић, правници, а у ревизиони одбор изабран је правник Лазар СамарџнћКоролија као предсједник, а Богдан Ђукић и Владимир Мушицки, правници, као ревиз. одборнпци. Најтоплије нека је и с наше стране преноручено ово племенито друштво, и желимо му што већега уснеха и љубави у нашем народу.

Нове књиге. Подузетна издавачка штампарија Пахер и Кисић у Мостару издала је: 1. Разорено Гнијездо. Приповијетка из Мостара. Написао: Свет. Ћоровик. Стр. 146. Цијена 40 нов. 2. Дениза, драма у четири чина од Александра Дима Син. С пишчевим допуштењем превео с францускога Милаи Вл. ЂорђевиЛ Прештамиано из „Зоре." Стр. 236. Цијепа 60 нов. 3. Лирски интермецо Хајнриха Хајнеа. Превео Алекса ШантиЛ. Друго попуњено, понрављено и илустровано издање с приказом Марка Цара. Стр. 68. Цијепа 45 нов. Позив на претплату. — У Српској Манастирској Штампарији дата је у штампу књига: Низ приповедака од Милана. Свеска друга. Са овим садржајем: Историја једног шпицла. — Загонетка. Како се мој нријан оженио. — Такав је данас свет. — Бвина крв. — Ми смо победили. — Тетроге тпшШи'. — Књига ће изнети седам до осам штампаних табака, а цена ће јој бити за претплатника једна круна и пет новчића за поштарину. Скупљачи добијају десету књигу на дар и нретплату ваља упутитн на професора М. Недељковића у Срем. Карловце. Писац.