Srpski sion

Бр.

„СРПСКИ СИ0Р1.'

Стр . 79.

(Добротворна Задруга Српкиња Карловкиња) држала је 17. (29.) јаиуара о. г. своју редовиу главну екуиштину, у којој је управа извеетила скупштину, да је задруга у години 1898. издала на добротворне сврхе у смислу нравила задружннх 465'35 Фор. авр., а да је 31. дец. 1898. стање друштвено у готовом новцу и уложним књигама износило 9В6 35 Фор. авр. Уједно је пзабран нов уиравни одбор и то: за началницу гђа Милева удова Гојковић, за нодначалницу гђа Ангелина Станковић, за благајкињу гђа Катица Меанџић, за иеровођу г. проФ. Светислав Коларовић; за чланице одбора изабране су гђе: Драгиња Ђукић, Савета Веселиновић, Леиосава Деспотовић, Марија Јовановић, Милица Јовановић, Исидора Клисарић, Катица Красојевић, Марија Малушевић, Ангелина Пауковић и Јелисавета Сланкаменац. У одбор за нрегледаше рачуна изабране су гђе: Александра Димић, Ружица Вујић и Марија Михајловић. На скунштвни је расправљено и питан>е о савезу свију добротворних задруга Српкиња; скуиштина ова изразила се у начелу за савез, а по иредлогу загребачке добротворне женске задруге еа неким евентуалним изменама. — Добротворна Задруга Српкиња Карловкиња приређује данас, на Св. Три Јерарха забавно вече са игранком, у нросторијама Српске Читаонице, а у корист своје благајне. (Место у недељу) изашао је „Сриски Сион" данас ради данашњега иразничкога, дана.

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ"

Од г. Љубомира Слепчевића, капелана у Ади, иримили смо 1 фор. 45 нов., као прилоге Фонду Св. Саве, и то: од гђе Рахиле Ковачевић 1 фор. и гђе Јелене Жигић 50 нов. (5 нов. употребпо је г. пошиљач за поштарину.) Новац је предан унрави народно - црквених фондова. Припоелано.* У 14. бр. Новосадског револвер листа тврди се, да у Карловачком „благодјејанију уживају бесплатну храну два шегрта манастирске штампарије", (не шпањолске пли енглеске него, знате — српске). Дотпчна два шегрта Српске Манастирске ПГтампарије,

уживају не благодјејапије него конвикт, уз прописану месечну таксу од 8 фор. Уживају то не као шегрти, него као манастирски /јаци. Као такови изучавају они словослагачку и штампарску радњу, те ће — ако Бог да — у своје време, као монаси послужпти Српској Манастирској Штампарији. Сличне лажи номенутог лисга прећи ћемо од сада са заслужепим презирањем. Управа Срп. Ман. Штампарије. * Без икакве одговорности овога уредништва. З г р.

Јавна благодарност. Г. Луј Тауш у Новом Саду, даровао је иарохијалној цркви св. оца Николаја у Бршљаницп једну врло лепу кадионицу и скутхоцену илаштаницу. Тим својим красним даром, заслужио је г. Тауш, да се радионнца његова и преиоручи и свестрано иотиомогне са стране наших црквених оиштина, јер он је по више иута засведочио, да му није легло за материјалним добитком, а особито код сиромашнијих цркава, којима је свагда радо припомогао. Хвала вам, господине, на тој љубави вашој, у име народа ове парохије, а Бог нека благослови вашу дарежљиву десницу и подели вам дуготрајнога здравља и живота! У Бршљаници, 16. (28.) јануара 1899. Дане Мудрић Светозар Грубач председник. иарох.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 12 Ш. 0. 4. ех 1899. 6 2—2 С Т Е Ч А Ј. Овим се раснисује стечај на оставком упражњено учитељско место у I. и II. раз. срп. нар. мушке школе овдашње. Плата је: 350 ®ор., 5 ®ор. на ипсаћи ирибор, 2 хвата тврдих дрва или у име огрева 20 Фор. годишње, 4 јутра ораће земље т. з. „греде" (на коју учитељ иорезу и остале намете плаћа); даље: слободан стан са две патосане собе, кухињом, подрумом, комором, шупом, шталом и врло лепим вртом. — Ако би се изабрати учитељ примио неровођства, добија ће за то: 35 Фор. годишње, за склапање годишњих рачуна 20 Фор. и за скланање главне књиге 10 ®ор. Осим означених дужности у Школској Уредби од 1872, год., дужан је изабрати учитељ и у цркви за левом невницом нојати у ирописане дане. Тражити се могу само они, који имају сведоџбу о учитељској способности. Онћина жели, да се молиоци лично ирикажу. Рок стечају истиче 15. марта 1899. год. Из седнице мес. срп. школског одбора, држане у Бегечу 6. јануара 1899. год. Бранко Поповић пред. школ. одбора.