Srpski sion

^кис*

Год. IX.

Број II. .Т7Г~'.. ,,

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРХВОСЛЛВНЕ ШИТРОПОПИЈЕ КАРЛОВАЧЖЕ.

СА БЛАГОСЛОВОМ СВКТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован Јеремић.

У Ср. Карловцима у недељу 14. марта 1899.

ЗВАНИЧКИ Д Е О. По овлаштељу 11>е.гове Светости, православнога Архпеиископа Карловачког, УГитрополита и Патријарха српског, преузвшиенога госиодина Георгија БранковиЛа, благоизволео јс високопреосвештени госмодин епископ Темишварски Никанор Пошвић, синђела Евгенија Летицу произвести дана 7. (19.) марта о. г. за иротосинђела.

Н А Р Е Д Б А. Архидијецезалне Конзисторије од 9. (21.) марта 1899. године, А(1 Бр. К. Ц ех 1899. којом се установљују контролне књиге у подручним парохијским звањима. Ас1 К. бр. ех 1899. (Пречасним тгравославиим сриским ирото■ ирезвитерским звањима у Архидиуецези Карловачкој.) Да предстојници иодручних иарохијских звања, као и остали свештеници дотичне парохије, узмогну водити тачну евиденцију о манама и недостатцима, приликом протопрезвитерских визитација, може бити опаженим, како у до-

тичним парох. звањима, тако и у свештено пастирским дужностима у дотичним парохијама, те да нх крај те евиденције могу тим сигурније и свестраније отклонити, односно, оцстране окружних протопрезвитера гледе истих добивена унутства и налоге што исцрпније извршивати, с једне; с друге стране, да узмогну и окружни протопрезвитери тачну, сигурну и исцрпну контролу водити о томе, да ли су приликом претходне им визитације опажене мане и недостатци отклоњени, односно, издана гледе истих упутства и налози извршени; н напослетку, да се и окружних нротопрезвитера надзорној црквеној власти, приликом њезина надпрегледања парохијских звања и свештенопастирскога деловања у иарохијааа, узмогне пружити могућност брзе и што иоцрпније контроле, како гледе уредовања у тим звањима и гледе тога деловања, тако и гледе надзорнога пословања окружних протопрезвитера; решила је ова Конзисторија наредити: да се за подручна иарохијска звања установи контролна „ Књига оиажених мана и недостатака у иравославном сриском иарохијском звању и парохији у (нме парохије), ирчликом сировађања иротоирезвитерских визитација".