Srpski sion

„ОРПСКИ

сион-.

ВР. 11.

Г,р. Е. К 30. ех 1899. 31 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стсчај иа иарохију II. разреда у Свипици, у иротоирсзвитерату петриљском. Рок пријављиваи.у траје до 31. Марта 1899. ио с/г. календару. Из сједнице Епарх. Конеисторије држапе у Плашком, 11. Фебруара 1899. М II X а И Ј1 епископ. Митроп. патријарашка и нар. цркв. архива. II 0 3 И В 32 2-3 Како се с' разлогом може иретноставити, да се још и данас у иоједипих приватпих лица налазе списи. који су пре садашње митроиолијске уираве из митроп. патриј. и н. ц. архиве извађенн и нису враћенп, то се овим позивају сви у којих архивских списа има, да у року од месец дана од обпародовања овог нозива иоменуте снпес архиви врате, пошто ће носле тога рока бити обпародован спнсак опих сниса, којих је из митрои. иатриј. и иар. цркв. архиве нестало. У Карловцима марта 1899. Ђорђе Ст. Бекић патриј. и нар цркв. архивар Митроп. патријарашка и нар. цркв. архива. НАГ10МЕНА. зз а-з По што се догађа, да се поједина прнватна лица, то неноередно, то преко приватних особа у месту, на мене обра'.ају у пословима архивским, уиозоравам овим једном за свагда, да у погледу уиотребе списа митроп. натријарашке и иар. цркв. архиве постоје Правила, коЈа је високосл. срн. н. ц. Саборски Одбор под бр. 5941/2208 ех 1896. установио и у елужбеном делу Срп. Сиона бр. 2. ех 1897. обнародовао, где је у чл. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12 сасвим јасно одређен нут и начин, како ириватна лица могу доћи до сниса митр патриј. нар. цркв. архиве. У Карловцима марта 1899. Ђорђе Ст. Бекић иатриј. и нар. цркв. архивар. "с Т Е Ч А Ј. 28 3-3 Овнм се у НађФали ради сталног иоиунсња на уиражн.ено учитељско место у ГУ.-ро-разред. мешовитој вероиснов. школи отвара. Плата је учитељу следећа: 1.) У готову новцу из школ. ириреза, коју учптељ месечно у напред ирима. год. . 300 ф.

2.) у име огрева за ссбе год. ... 40 ф 3 ) у име поФторне наставе год. . . 40 ф. 4.) у име нероводске и рачуноводске дужности год 20 ф. 5) Три и пол лан. ораће земл.е, на коју је дотични државпу норезу дужан платити. Уз то слободан стап с баштом, и ван сгана башту од 800[ ј ., и при већем погребу 1 ф. од ман.ег 50 н. Уз ову нлату дужан је изабрани у свакој седнмцп како Школ. тако и Цркв. Одбора иеро водити, и све годишње рачуне скланати, исто тако у св. цркви на еваком богослужењу деену невницу водити. Дужности учитеља нрописане су школском уредбом. Компетовати могу само оспособљени учитељи који су Сомборску учитељеку школу евршили и испит из мађ. језика положили; јер не оспособљени неће се у обзир узети, почем ми имамо већ не оснособљеног, а који је накнадним путем и П ги разред горње школе истпит иоложио, а у изгледу је да ће и остале, разр. положити моћи. Лична пријава узеће се у обзир, и имаће ири избору првенство. Рок стечају изилази рачунајући од данашљег длна 6 недеља дана. Изабрати учитељ може своје меето од 1. сент. 1899/1900 , т. ј. у ночетку школске године, заузети, од којег дана ће и плату од ове општине примити. Ваљано инструјиране молбенице ваља унутити на потнисаног председника. Из седнице срн. православне црквено -школске онштине држане у Нађфали 14. (26.) Фебруара 1899. год. Јован Пасковић Мита Аничић перовођа. председник. ДРУГИ 0ГЛАСИ ЈОВАН ВИДАНОВИЋ Гомбар НОВИ САД, Дунавска улица. Ир. г. свештеницима оба реда најучтивије преиоручујем свој гомбарски иосао, који сам израђујем те сам у стању врло солидпо и јеФтиио свој рукотвор дати, као : петље, Дугмад, гајтане од камилора и бришима за реверенде, гомбе, гајтана, фронцле за црквене барјаке и литије. Израда иајсолиднија. Цсиа иајумеренија. За свој рукотвор и материјал гарартујем. С нонгговањам з-з зо Јован Видаковић

Српзки Сион" излази сваке недеље на целом та^аку. Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговииу на годииу 4 фор., на по. годиде 2 фор., а иа четврт годиие 1 фор. За страие зеиље : иа годину 5 фор. Из Србије прима иретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, отечајеви и рекламације шаљу се Ацманаотрацији 1 остали рукописи уредништву „Српоког Сиона" у Карловце. За огласе, објаве ц стечајеве нлаћа се 6 новч. од једног реда ситнпх слова а за жиг сваки нут по 30 новч. — Неплаћена писма се не ирпмају, — Рукописи се враћају. Штамиа: Сраеке Манатгноске Шткипаркје у Ср. Барловцима.