Srpski sion

Н Р . 12.

(Ј ТР. 195.

ћине добричке држапе у Добрици 14. (20.) јануара 1899. Душап Касашшовић Миша Живапоппћ перовођа. предоодник. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ. Тумачење Јеванђеља са беседама од Г. Архимандрита фирмилијана најновије издање у 3 књиге, које износе преко 70 штампаних табака велике осмине, на најФИнијој хартији, а у тврдом кожном новезу, може се добити за 5 Фор. само у познатој Радњи свију црквених утвари, Књига Јеванђеља и црквеног и свештеничког одела. В. МарковиИа и ПавловиЛа у Ђеограду и Земуну. с поштовањем з—5 В. МарковиЋ и ПавловиЋ. ЗВАНИЧНИ^ОГЛАСИ. Митроп. патријарашка и нар. цркв. архива. II 0 3 И В. 32 з-з Како се с' разлогом може иретпоставити, да се још и данас у појединих ириватиих лица налазе сииси, који су пре садашње митрополијске уираве из митроп. патриј. и н. ц. архиве изва1)ени и ннсу враћени, то се овим позивају сви у којих архивских сниса има, да у року од месец дана од обнародовања овог позива помснуте сиисе архиви врате, ношто ће иосле тога рока бити обнародован снисак оних сниса, којих је из митрон. натриј. и нар. цркв. архиве нестало. У Карловцима марта 1899. Ђорђе Ст. Бекић натриј. и нар дркв. архивар. Митроп. патријарашка и нар. цркв. архива. НАПОМЕНА. зз з-з По што се догађа, да се поједина приватна лица, то непосредно, то иреко приватних особа у месту, на мене обра'ају у пословима архивским, упозоравам овим једном за свагда, да у иогледу уиотребе списа митрои. патријарашке и нар. цркв. архиве ностоје Правила, коЈа је високосл. срп. н. ц. Саборски Одбор иод бр. 5941/2208 ех 1896. установио и у службеном делу Срн. Сиона бр. 2. ех 1897. обнародовао, где је у чл. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12 сасвим јасно одређен нут и начин, како ириватна лица могу доћп до списа митр патриј. нар. цркв. архиве. У Карловцима марта 1899. Ђорђе Ст. Бекић натриј. и нар. дркв. архивар.

С Т Е Ч А Ј. 34 2-2 Но налогу високо-славног енархијског школ. одбора у Вршцу од 11. (23.) Фебруара т. г. отвара се на срнској православној вероисповед ној основној 4 разредној мешовитој школи стечај. Плата је учитељу 400 ф . а. вр. са слободним станом, сас.тојећи се из једне собе, кухиње, коморе и штале. У дужност учитељу спада децу по проиисаном закоиу обучавати, у цркви при сваком богослужењу сам појати и децу у црквеном иојању обучавати, и нри црквеним скупштинама перо водити. Комнетенти дужни су доказати да су Сомборску преиарандију са добрим уснехом како на српском тако и на мађарском језику испит положили. Рок стечају истиче 25. марта по ст. календару којег ће се дана и избор обавитн, првспство имају који се личио пријаве. У Потнорњу 1. марта 1899. Доброслав Рајић Сава Миловапов перовођа. председпик.

ОГЛАС ДРАЖБЕ. 29 з-з Црквена онштина у Великом Градцу, дијецезе Горњо-Карловачке протопопијата Кир. Глинског, намјерава свој иарохијални стан и стају рено вирати. Услед тога одређена је јавна дражба на дан 12. (24. 4 ! анрила 1899. у 10 сахати прије нодне. План, трошковник н дражбени увјети м.>гу се сваки дан код цркв. председника впдити. Велики Градац 24 Фебр. (8. март) 1899. Председшпптво цркв. општипе. ДРАЖБА НА МАЊАК. з? 1-2 На основу одобрења вршачке епархијске управе бр. Е. 1130. II. 184 ех 1898. расписује се дражба на мањак ради украшаван,а овдашње свсте цркве. Предрачун гласи: Сликарски посао 4310 Фор.; дрворезачки посао 3020 Фор.; позлатарскп носао 3000 Фор.; столарски носао 891 Фор.; лимарски иосао 250 Фор ; зидарски посао 500 Фор. Укупна свота 11.471 ®ор. Дражба ће се одржати на Цвети о. г. у 1 сат по подне. Дражбоватељи дужни су 10% пишмаилука положити, што ће као јамчевина остати ономе, који радњу нрими. Ко радњу на себе прими мораће платитп 160 Фор, за нацрт и прорачун. Нацрт и предра чун могу се код перовође разгледати. Општпна задржава себи право да и поеле одржане дражбе ономе новери носао у кога највише поверења има. Уљма 18. марта 1899. ЈБубомир Јовановић Урош Гранпћ перовођа. председник.