Srpski sion

Год. IX. ' 7— 1

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

Ј Ср. Карловцима у недељу 13. јуна 1899.

ЗВАНИЧНИ Д ЕО. Његова Светост, православни Архиепископ Еарловачки, Митроиолит и Патријарах сриски, иреузвишени госаодин Георгије БранковиЛ , благоизволеоје свршенога богослова Милана Протића рукоположити дана 6. јуна о. г. за ђакона. а дана 7. јуна за презвитера.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Црква.* К. П. Поб^доносцевт. — превео : Рад. М. Грујић. п. Нигде се тако јасно, као у цркви, не осећа разлика међу друштвеним духом и хармопијом англо-саског и н. пр., руског народа. У енглеској цркви силније но игде рађа се код руса ова мисао: много је овде лепог, но ипак — како ми је мило, што сам се родио и живим у Русији. Код нас у цркви можеш заборавити све сталишке и друштвене разлике, решита се светског положаја, те се потпуно изјед* В. 16. бр. о. л., од ове год. — Ур.

начити с народним збором, пред лицем Бога. Наша је црква већим делом и подигнута пародним новцем, тако да не можеш разликовати дукат од гроша; у сваком случају наша је црква дело парода и народна својина. Огуд нам је оиа двоструко драга, што улазећи у п.у и последњи просјак осећа исто онако као и нрви велможа, да је то његова црква. Црква је је дипо место (каква срећа што имамо таково место!), где нико неће ни последњег сиротана у ритама запитати: Зашто си дошао овамо, и ко си ти? где богаташ пеће моћи сиротану рећи: твоје место није иоред мене, већ озада. Но уђите тамо у цркву, па погледајте збор црквени. Он је побожан, он је, можда, и свечан. али то је збор леди и џентлмена, од којих свака особа има своје место, које специјалпо љему нринада, а људи богати и у свом крају знатни — имају засебна и искићена места, унраво ложе. Може ли се том приликом уздржати човек од мисли, да је ту црквени збор само промена облика друштг ног збора и да у љему имају места сами ■ друштву т. з. углаЏни људи?