Srpski sion

Вр . бб.

Аа «р. К. 378. ех 1899. 76 3—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњено место ори. правоглавног вероучитеља на ернеким оеновним школама у Руми овим ее до конца меседа јула по иов. о. г стечај раснисује. У смислу отписа високе кр. земаљ. владе, одела за богоштовје и наставу у Загребу од 20. маја 1899. бр. 7003. а с обзиром на § §. 119 и 122. школскога закона од 31. октобра 1888. има деФинитивни вероучитељ ираво на следећа берива: а.) темељну нлату годшпњнх . . 400 ф. б.) станарину од 100 ф. в.) месни за трговиште Руму устаиовл>ени доглатак годишњих . . . , 100 ф. Пошто у Руми постоји и шегртска школа, прима катихета за сваки сат свога деловања на тој школи ио 35 Фор. на годину засебне награде. Осим тога имг но §. 130. истога закона право на иетогодишње доплатке иза сваке пете године. успешног службовања у износу од 50 Фор. Мировина опредељује се по установама §. §. 149—173. гореспомен}тога школскога закона. Компетенти, који могу и свршени богослови бити, пмају своје прописно биљеговане и инструјиране молбенице непосредно овој консисторији у гореопредељеном року иоднети. ТГредседништво архидијецезалне конзисторије, у карловцима 8. (20.) јуна 1899. Г е о р г и ј е Патријарх. СТЕЧ А Т 75 3-3 Овим се раснисује стечај на овочесној срп. вероисиоведној четвороразредној мешовитој осн. школи, са којим местом скопчана су еледећа берива: У готовом новцу 340 ®ор; 15 ланаца ораће земље, на коју земл.у учитељ порезу плаћа; од венчања, иарастоса и укои.г по 50 н.; у име огрева 500 ииртли или 25 Фор.; за иеровођство 12 ф . ; слободан стан саетојећи се из 2 собе, кујне коморе и штале. Примећује се да је горе иаведена земља иод аренду издата, те ће учитељ место земл>е уживати аренду од 158 ф. Осим свакидашње школе обвезан ће бити пзабрани и нофторну школу држати и ири сваком богослужењу у цркви појати. Компетовати могу само они, који пронисану квалиФикацију имају и који су испит из мађ. језпка ноложили. Лична нријава узима се у обзир. Стечај траје до Св. Илије, којсг дана ће се и избор обавити. У Ловри (Боге, ребћие^уе, и. р. Еасгкеуе) 1899. год. 26. маја. Свегозар Радашин Милош Видак перовоћа. председник.

С Т Е Ч А Ј. 80 2-3 Оставком учитеља Светпслава Радојчића упражњено је једно учнтељско место на срп. правосл. вероисноведној школи дињашкој. Плата је учитеља годишњих 440 Фор. у име редовне наставе; 40 Фор. у име економне -ноФторпе школе 60 ®ор. за иеровођство и рачуновођство; 4 ланца земље, на које је дужан учитељ све трошкове спосити; стан у школској згради са вртом и од укопа, где нозван буде 50 нов. Изабрани учитељ имаће све школ. Уредбом нрописане иредмете предавати — недељом и празником, као и на нређеосвећеним литургијама у десној певници нојати при свима седницама скупштинским — црквеног и школског одбора перо водити и дужности рачуновође обављати. Ваљано иструиране молбенице треба нослати на председништво месн. срп. школ. одбора до Велике Госиојине. Новоизабрани учитељ ће своје место заузети 1. септ. ио римском, од којег дана ће му се и нлата рачунати. Општина жели, да се молиоци лично ирикажу и у цркви поју. Из седнице месног школ. одбора држане у Дињашу 13. (15.) јунија 1899 год. Светислав Радојчић Светозар Живанов опш. перовођа. председник месн. шк. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 71 з-з Расписује се стечај за учитеља на III. и IV. разр. мешовите школе у Бегечу. Учитељске дужности у школи и у цркви пронисапе су Школском Уредбом а плаћа је ова: за редовну школу 235 Фор. у готовом новцу; за недељну школу 40 Фор.; х / 4 сесије и 4° јутра (а 1200П 0 ) ритске земље на т. зв. греди, која је земља изложена ноплави, а за ириход које опћина не ирима дужност да даје отштету. (На земљу учител> порез плаћа) јсдна башта п једно гумно ван села; 5 Фор. за иисаћи прибор; 2° тврдих дрва, и огрева колико је потребно; стаи са иотребним зградама и вртом. Споредни су приходи: за пероводство 35 ф. за рачуноводство 30 ®ор. (ту се разуме састављање главне рачунске књиге, вођење туторског рачунског дневника и склапање годишњег рачупа туторског п благајниковог.) За укоп или парастос где буде иозван 1 Фор.; за сваки посебан спомен прн укопу или нарастосу 50 нов. Лична пријава узеће се у обзир. Ваљано инструјиране молбенице вал.а унутити на нотписаног председника до 15 (27.) јула о, г. У Бегечу, 8. (20) јуна 1899. год. ДаФина Михајловићева Бранко Поповвћ учитељица и перовођа. предс. школ одбора.

ГОтжупа: Српске Мсп ;стнреке Штакнарнје у Ср, Карловцима.