Srpski sion

Бр 28 „СРПСКИ

С Т Е Ч А Ј. 92 2-з Овим се II« П-ги иут отвара стечај ради сталног ионуљења на упражњено учитељско место мешовите срп. прав. основне школе у Великом Селишту (Ка§'у1а1и.) Плата је учптељу 400 Фор. а, у истој урачунато је огрев. и иоФторна школа. која се по §. 79. шк. Уредбе држати има, даље; 3 Ј / 2 ланца ораће земље, на коју ће дотичии државну порезу нлаћати. —• За пероводство 15 Фор. и слободан стан. Учитељу у дужност спада у дркви појати и све пероводске дужности отирављати. Компетовати могу само оспособљени учитељи, који су Сомборску препарандију сврншли, и испит из мађарског језика ноложили. Не осиособљени учитељи неће се у обзир узети, пошто таковог имамо. Рок стечају је 20. јула 1899. Молбенице на нодписаног школ. председника слати ваља. Желети је да се компетенти лачно иријаву у св. цркви узпоје. Из изванредне седнице срп прав. школ, Одбора држане у Всликом Селишту (Ш&у&1и) 13. (25.) јуна 1899. Јаков Ј. Пасковић Мита Апичић приправ. II. год. и иривр учитељ. школ одб. председник. С Т Е Ч А Ј. 101 2 -з На упражњено учитељско место на српској вероисповедној основној школи у Суботици овим се расписује стечај. Нлата учитељска је 300 ®ор., за ноФторну школу 40 Фор.. за паушал 12 ®ор. 4 ланца ораће земље и стан у натури. Дужности су школском уредбом прописане. Рок пријави 4 недеље од првог уврпггења овога стечаја. Из седнице школ. одбора држане у Суботици 6. (18.) јуна 1999. Председнигатво. Бр. 13 ех 1899. 107 1—2 С Т Е Ч А Ј. На овдашњој срн. прав. вјероисновједној школи, има се са 1. септембром т. год. мјесто учитеља нолучитп. Плаћа годишња јест 400 Фор. и станарина годишње 100 Фор. те ини прнходи од водице спровода и т. ,а. Дужност је учитељу осим школске службе појање у цркви, подучавање ученика ове школе као и више иучке у црквеном иојан.у, вођење иороводства и рачуноводства ове општине. Натјецателш имаду своје вал>ано инструисане молбе потписаном предс.едиштву најдул>е до 1. августа т. г. поднијети. У Костајници 2. (14.) јула 1899 Српеко прав. цркв. општина управног одбора. Предеједник: ГЈеро ТриФић.

СИОН.* С тр . 451

С Т Е Ч А Ј. 98 2-3 На упражњено учитељско и учитељичко место на сриско правосл. вероисповедној школи у Сриском Ченеју. Плата је учитељу: за редовну школу 340 ф. за новторну 40 ®ор., за нероводство 20 Фор. и 4 ланца добре ораће земље, на које сам нлаћа све терете; за паушал 5 ®ор., место огрева добиће 20 Фор., а од ногреба, где буде нозван, 50 новч. Плата је учитељици: 300 Фор. 5 Фор. за паушал, а за огрсв 10 Фор. Учитељ ужива стан са две собе, кујном, јеловником, шталом, шупом и баштом пространом. Учитељица ужива стан са једном собом и кујном. Дужности су: учитељ ће све прописане иредмете предавати у III. и IV. чешовитом разреду. при сваком ће богослужењу у цркви на десном иевницом нојати и децу нојању обучавати: учитељаца ће предавати све прописане предмете у I. и II. мешовитом разреду, а све ће ученице обучавати у ручном раду. Компетовати могу само нотпуно квалиФиковани. Мушки лпчно нријгвљени у нразничан или недељан дан ће имати првенство. Молбе треба слати на председпиштво. Рок јс стечају св. Преображерве. Из седнице школског одбора држане у Срнском Ченеју 29. јуна 1899. годпне. Драгутин Мојић Орестија Ћирин овећеник, управитељ шкодски, председник школ. одбора.

А<1 бр. ЕШО. 143. ех 1899. 93 2—3 С Т Е Ч А Ј. На учитељско место у српској православној вероисповедној школи у Линови, са којим јс местом скопчана ова плата: 340 ®ор. у готовом за свакидашњу и ноФторну школу, 12 Фор. у име иеровођства; 5 ланаца добре ораће земље, на коју учитељ порез илаћа; 4 хвата тврдих дрва, од којих се има зими и школска дворана грејати; од укопа, парастоса, венчанице ио 20 нов. ■— затим стан састојећи се из две натосане собе, две кујне, шпајза, коморе, шупе, иодрума, штале и побочних уз-а стач нужних зграда, као и кућевног врта од г / 2 ланца. Учитељ ће бити обвезан школском уредбом прописане предмете предавати, децу у црквеном појању обучавати, у цркви појати и у појединим црквеним Функцијама уз свештеннка суделовати. Комнетовати могу само они, која су јавну пренарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Ваљано инструиране молбенице имају ее на потписани школски одбор у Лииову, (Барања, иосл. ношта Безедек) — поднети, Рок стечају је 25. јули (6. август) 1899. кога ће се дана и избор обавити. У Липови 30 маја 1899. Школски одбор.