Srpski sion

С тр . 4ђ2.

бр. ш

Број 1568. К. 231, 1692. К. 232. 108 1-3 С Т Е Ч А Ј. На мјеста систем. парох. иомоћника у Пакрацу и Бјеловару са платом VI. плаћевног разреда. Молитељи нека поднесу инстрз'иране молбенпце надлежним путем епархијској консисторији овој најдаље до 15. (27.) августа 1899. Из еједнице епархијске консисторије држане у Пакрацу, 22. јуна (4. јула) 1899. Предсј едништво. С Т Е Ч А Ј Т 10 5 1-2 Овим се отвара стечај на упражњено учитељско место основне срп. прав. школе у Шиклушу (Барања). Плата учитељева редовна 300 ®ор., за пофторву школу 60 Фор., за перовођство 40 ®ор., 3 хвата дрва, стан са 2 собе, кујна, комора, дрварница, таван и у норти комадић баште. Учитељу спада у дужност у цркви појати и све перовођске дужности обављати. — Рок стечају траје до 1. августа 1899. — На горње учитељско место могу и свршене учитељице компетовати. Из закључка седнице од 4. (12.) априла 1899. м. школског одбора у Шиклушу. Мман Деметровић Јован Пандуровић перовођа. председ. школ. одбора. ^СТЕЧ АЈ ТГг-з На упражњено учитељско место на сриекој вероисповедној основној школи у Моноштору овим се расписује стечај. Плата учитељска је: 100 Фор. од општине, и од Епархијске школ. власти 100 ®ор. и 30 кибли жита, 5 Фор. за иеровођство, 1 хват дрва, 1 хват сламе и 1 соба са кухињом и баштом. Дужности су, поред школске наставе, у св. цркви у десној певници при сваком богослуженију појати и децу у пјенију учити. Само они могу се пријавити, који су у Сомбору срп. школу свршили, и из мађарског језика испит положили. Оспособљени који желе ово место получити, нека изволе своје молбенице са добро исписаним сведоџбама, најдуже до Ђеликв Госпојине долеподписаном школ. одбору послати. Првенство имају они, који се буду лично пријавили, и у светој цркви појали. У Моноштору на Петров-дан 1899. год. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј. 103 2-3 Расписује се стечај за учитеља и учитељицу на срп. вероиспов. основ. школи мушкој и женској у Петровом Селу, епархији темишварској. Плата је учитеља и учитељице у гоховом новцу 300 Фор , у име поФторпе школе 40 ®ор. у име огрева учитељу и учитељици 2 Фата а за школу ио 4 фата дрва, слободан стан и заједничку башту. Дужности учитеља и учитељице прописане су школском уредбом. Рок стечаја траје до 1. августа 1899. Молбенице треба послати на председништво мес. школ. одбора. У Петровом Селу 1. (13.) јула 1899. Школски Одбор. С Т Е Ч А Ј. 104 2-3 Па упражњено место учитељице на овомесној срп. прав. вероисповедној освовној школи у горњем граду овим се отвара стечај. Плата је учитељице годишње 500 Фор. и 100 Фор. станарине а осим тога још седам пута петогодишњи доплатак по 50 Фор. Учитељица је дужна школском уредбом прописане нредмете у школи предавати, и женски ручни рад осим у свом још у једном разреду предавати. Компетенти нека се обрате својим ваљано и нрописано снабдевеним молбеницама до светог Илије 20. јула (1. августа 1899. подписаном школском одбору. Из седнице школског одбора држане у Земуну, 27. јуна (9. јула) 1899. Перовођа: Председник: Тома Марковић. Петар Петровић. А4 број К. — ех 1899. 87 2—3 С Т Е Ч А Ј. Ради иопуњења упражњеног парохијског места I, разреда у Пешти овим се расписује стечај. У име накнаде за сесију уживаће изабрани парох 200 Фор. а у име станарине 450 ®ор. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице нутем својих претпостављених власти потписаној конзисторији до 1. (13.) августа 6. г. поднети. У Сент Андрији 1. (13.) јула 1899. Епархијска конзисторија будимска.

„Српски Сион" излази сваке недсље на целом та :аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За страле земље : на годинј 5 фор. Из Србије прима претшгату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљусе Администрацији а остали рукописи уредништв а ',Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не прпмају, — Рукопнси се враћају.

Штампа: Српехе Манаетжрске Штампарнје у Ср. Барловдима.