Srpski sion

с?

лСКИ си

Год.IX.

Број 31.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ НРАЗССЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

Ј Ср. Карловцижа у недељу 1. августа 1899.

ЗВАНИ Ч Н И ЛЕО.

По овлаштењу Његове Светости, православнога Архкепискоиа Карловачког, Митроиолита и IIа тријарха српског, •ареузвишенога госиодина Георгија БранковиЛа, благоизволео је Његово Високопреосвештенство госиодин епискои Вачки Митрофан ШевиЛ, дана 25. јула о. г. произвести протођакона Данила ПантелиКа за архиђакона. Окружница АрхидијецсзалнеКонзисторије, којом се саопштава одлука Св. Архијерејскога Синода у ногледу забране саранивања следбеника назаренске и иних секата у православном гробљу.

А<1 Бр. К.

354 '225

ех 1899.

Св. Архијерејски Синод иоводом тога, што се догађало, да су следбеници т. з. назаренске секте сахрањивали своје мртве у православна гробља, доставља одлуку своју од 29. марта (10. аирила) о. г. бр. којом је одлучено: Обзиром на то, што су нравославна гробља освећена места п са верског гледишта исклучиво за нравославне Хришћане одређена,

за целу митрополију са исгога гледишта забранпти," да ге следбепици т. з. назаренске или којебило секге сахраљу.ју у православна српска гробља, с тим додатком, да за еиархије из Угарске у ужем смислу речи а наиме: бачку, будимску, вршачку и темишварску вреде још и одређења земаљских закона и то ИП. 1868. §. 22., а нарочито и Х1ЛП. 1895. §. 21. алинеа друга, по којима т. з. назарени чак ни да су призната (аПвтег!;) вероисповест, немају права, да захтевају, да буду сахрањени у православно гробље, тим мање су дужни дозволити односно трпети надлежни иравославни српски фактори, да се следбеници државом непризнате секте назаренске сахраЊ УЈУ У освећена прав. срп. гробља; а за епархије из краљевина Хрватске и Славоније а по именце: архидијецезу, горњу-карловачку и пакрачку, вреди још и наредба кр. хрв. слав. далм. земаљске владе одела за богоштовље и наставу од 3. (15.) децембра 1893. бр. 8940 и то §. 11., по којем се мртваци ових секата (т. ј. назарена, баптиста и др.) имају покопавати на оном делу дотпчнога меснога опгитинскога гробља, који је опредељен за новорођену п прије крштења преминулу децу.