Srpski sion

С ТР . 5?2.

„ОРПСКИ СИОНУ

Вр. 35.

С Т Е Ч А Ј.

166 3—3

Расписује се стечај на уиражњепо шесторазредно мушко учптељско место. Дужности су му прописане у прев. кр. решкрипту од 1872., осим тога има у цркви десну невницу држати. Комиетенат треба да је свршио сомборску препарандију, а дужан ће бити п у цркв.-школ. седницама неро водити. Плата је 1360 ф . а вр., 40 ф . за иоФторну школу, 10 ф . за писаћи прибор, 6 ланаца комасиране земље и ( / 2 ланца нољске баште, на које има порез и евивалент плаћати. 4 хвата дрва, слободан стан са 2 патосане собе, кујпом, шнајзом, подрумом, шупом, шталом и пространом од авлије заграђеном баштом. Жеља је, да се комиетенти — (н. пр. недељом или иразником) и лично прпјаве. Првенетво имају они, који су, осим осталог, вични још и —- иотама, а дотични изабрани би — у случају обучаваЕБа, односно даљег усавршавања овдашње младежи у ноталном појању — разуме се, пристојном наградом награђен био. Рок стечају три недеље од првог уврштења. У Великом Средишту, (код Вршца) 10. авг. 1899. год. Школски одбор.

А(1 бр. К. 714, 746/404. ех 1899. 173 2—2 С Т Е Ч А Ј. На утражњену парохпју II. разреда ири вознесенској цркви у Руми расписује се стечај до укључиво 15. сеитембра по нов. о. г. — Компетенти имају до тога рока свој« проиисно инструјиране молбенице надлежним путем овој конзиеторији ноднети. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловцима 12. (24.) августа 1899. Георгије с. р. Патријарх.

ДРУГИ 0ГЛАСИ СБЈАВА. з-з Част ми је овим до знања ставити и нрецоручвти пречаснима свештеницима, да сам у Сомбору, у главној улици (нуа Сомборску штедионицу у г. Славиној кући) отворио кројачког ваната радњу Свештеничког одела оба чина прег.оручујући се овим и молии за многобројиу посету. Уједно част ми је до знања вам ставити, да за сваки мој посао гарантујем, како у каквоћи, тако и за крој. Са особитпм штовањем ЂОРЂЕ РАКИЂ црквени, свештеннчког и цивилног одела кројач.

За стре за

НајјеФтиније и најлепше одежде, барјаке као и целокупних цркв. утвари ИЗРАТЈУЈЕ ХРИ1ШЦНСК4 Р4ДИОНИД4 СРП, ПР^В, ЦРКВ, УВДЕТНОСТ ЛУЈА ТАУША гЛЈзшаззсЕса, Н0ВИ САД улигца, КОД „ЗЛАТНОГ КРСТА" Кроз праву трговачку везу, са највећим и припознатнм творнииама Француске, Италије и Швајцарске у свиленим-дамасту као и златне брокаде за барјаке, одежде и литије, омогућава ме способност данашња сваком купцу најјеФТиније цене да удовољим. Стовариште и израђује свих срп. прав. икона, за све правосл. цркве и нриватне особе, тако исто и за препродавце на велико СЕпагоа) са одабраним рабатом. Даље препоручује велико стовариште за прав. цркве као кандила, петоуљебнице, кадионице, ручни крстова, путира, кивота и свпх спадајућих цредмета. Имам готове депо иврађене тронове Матере Божије и владичанске, те их препоручујем славним општинама, а дајем их по нзјумеренију цену и на отплату. набавку кућевних свечара могу се добити св. иконе по врло јеФтину цену. Молим иштите муОФерте од ф . 37'75, 45'70, 56 75 и од 85—350 и до 450 ф . као и преко барјака, дитија заставе итд.

II

е $ I I I I I » I

',Српски Сион" излази оваке недздз на целом та^аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а стране земље : на годииј 5 фор. Из Србије нрима претплат / књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слови а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају. Штампа: Сргскђ Манавтирсже Штампаржје у Ср. Карловцкма.