Srpski sion

Број 48.

„СРПСКИ СИОН"

С тр . 779.

земаљске бриге, повуците се од света, грофе, у храм Божји, и ту послушајте пажљиво све свештено четворојеванђеље Христово (у понедељак, уторак и среду на часовима.) Ако испуните тај искрени вам савет човека, који вам жели као и свпма вечнога сиасења — уверен сам — душа ваша озариће ће се светлошћу славе Госпоца нашег Исуса Христа, загрејаће се љубављу према Њему — Једином Заступнпку Бога и људи, и од гонитеља његова обратићете се у пламенитог последника, као св. ап. Павле, што вам од душе желећи, остајем с молитвом за помиловање, како мене грешног и недостојног тако за спасење свих људи. Свештеник Н. И. Ф. (коме сте писали 1895. г.) Ср. Карловци 3. XI. 1899. С руског: В. М.

Миели о проповедништву. Ја не мрзим нити се бојим против заблуделих него против заблуда. Не ратујем против створења, која су дело Божје већ хоћу да исправим смисао, што га је ђаво искварио. Св. Јован Златоусти. * Чувар душа мора јако назити, да му живот буде за углед, те да својнм владањем повеже посрнулима пут живота, и стадо, које за гласом свога пастира иде, више својим примером него речма унравља. Јер пошто му звање доноси, да објављује најузвишеније истине, то мора и најузвишеније примере пружити. Оне речи нродиру најлакше у срце слушалаца, које живот проповедников потпомаже, јер он у овом случају својим узором потпомаже, да се његови прописи врше, ношто делом показује, да се оно може извршити што речма светује. Св. Амвросије. * Има ствари, које се нимало или врло тешко могу разумети, па ма и дуже о њима размпшљали. Таке ствари треба ретко и то у највећој нужди износити, или уопште о њима не треба ни говорити. Бл. Августин. * Ако стражар видевши мач где иде не затруби у трубу и народ не буде опоменут, а мач дошав погуби којега између њих, тај ће

погинути за своје безакоње, али ћу крв његову искати из руке стражареве. И тебе сине човечји, тебе поставих стражарем дому Израиљеву; слушај дакле реч мојих уста и опомињи их од мене Кад. речем безбожнику: безбожниче, погинућеш; а ти не ироговориш и не опоменеш безбожнпка, да се прође пута свога; тај ће безбожник погинути за своје безакоње; али ћу крв његову искати из твоје руке. Ако ли ти опоменеш безбожника да се врати са свога пута, а он се не врати са свога пута, он ће погинути за своје безакоње, а ти ћеш сачувати душу своју. Прор. Језекиљ, гл. 33. ст. 6—9. Проиоведници су ватра, која треба да срца људска на љубав Божју разбукти. С в. Г р и г о р п ј е Н а з и а н з.

| Ђорђе Ф. НедељковиЋ.

У Новом Саду, у 75 години свога живота, преминуо је у прошлу среду велики добротвор пародпи Ђо)г(ји Ф НедељковиЛ. У богатом благостању своме, а у племенитости срца и родољубивости душе своје постарао се, да остави иза себе лепо име у народу своме, и да имену своме спомен подигне у слави, коју ће му благодарност народна ваистину и приносити. У завештају своме сетио се племенити покојник и Фонда св. Саве ; завештао му 10.000 форината, те тиме постао вечити добротвор српске школе. ЈБубав своју за српску школу посведочио је врли покојник и завештајем од 10.000 форината српској великој гимназији Новосадској. Осим ових завештаја, о којима смо при завршетку листа позитивно извештени, оставио је родољубиви Ђорђе Ф, Недељковић знатне завештаје и на друге просветне и родољубиве цељи, о којима ћемо накнадно саопштити. Врломе добротвору народноме Ђорђу Ф. Недељковићу нека је у народу српском вечна хвала и души његовој нека је рајско насеље! Слава му, слава, слава!!