Srpski sion

Б р . 49 „СРПСКИ (Гра^анске девојачке школе.) Преузвишени кр. угарски мииистар просвете падао је иаредбу, ио кој се грађанске девојачке 1иколе имају ироширити са две годиие, у сврху учења ручнога рада. (Против верске равнодушности) устају већ п у Аиерпци. Већ и Амерпканци увиђају потребу борптп се протнв индефернтизма према верн и моралу. Као доказ томе служи тај факат, што је управптељ државе Њу-Гамншир пре кратког времена формално позвао свој народ да се у назначени дан поста и молитве моли Богу за помоћ у борби са равнодушношћу, особито млађег поколења, према правди, добру п врлннп. Редак је то факат, да светски управптељ пзилази са таким позивом пред свој народИ тај се факат догодио у оној држави, где је одавна остварен такозванн принцпи одељења цркве од државе! (ј ПроФ.-протојереј П. Ф. Николајевски). 17. новембра о. г. растао се са душом као редовни ирофесор Петроградске академије овај вррдни, неуморни раденик на научпом пољу. У њему је нзгубила и академија п руска исторпјска паука савеспог, марљнвог испптавача у тешкој области архивских извора, изгубила је човека, за којега је рад био једпва паслада у самачком жнвоту. Мир пепелу његову!

Књижевна вест. За који дан изаћи ће календар „ОРАО" ЗА ГОДИ^У 1900-ТУ с 1 вел. премијом и 106 ликова и слика у тексту уз еарадњу ерпских књижевника УРЕДИО ЧИНА СТЕВА В. ПОПОВИЋ Календарски део израдио је проФ. А. А. Матић. Забавно-поучни део доноси 10 одабраних поучних чланака међу којима и две приповетке. Текст је ове године повећан са 2 табака — те износи 14 табака велике 4-тине. Овако богато илустрован није био никада ни један српски календар до сада. Цена му је стара 1 круна за АустроУгарску, 1 динар за Србију. Растуривачима календара »Орла« дајемо 25°/ 0 рабата.

СИОН. ■ С ТР . /99.

Нове књиге. Источно црквено питаве и задаБа Аустрије у ријешеву тога питања. Приказао Лравославни: Прегатампапо са допунама из „Гласника православне далматинске цркве". Задар. ТипограФија С. Артале 1899. Стр. 26. Г. Руварац и Моп1епе§ппа паписао Др. Л. ТомановиД. Прештамнано из „Бранкова Кола" за г. 1899. год. Ср. Карловцп. Српска Манастирска Штампарија 1899. Цијена књпзп 1 круна. Сгр. 12 0 Моја књига: Православна хришЋансна наука коју је јавна и приватна критика врло повољно примила, високославни Школски Савет за повторне школе пронисао и — колико ми је до сад познато — пет нречасних конзисторија у митрополији карловачкој подручном свештенству и подручним општинама најтоплије нреноручило, може се наручити само код мене. Цена је једном примерку с поштарином заједно 22 новчића. У Старом Бечеју. Прота Јован Борота.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 2502 ех 1899./К 173. 214 3—3 С Т Е 1 А Ј На мјесто духовника кр. земаљске казнионице у Лепоглави са нлатом од 1.100 Фор., станом и правима на напредовање и умировљење но закону од 20. коловоза 1894., дотично од 10. ожујка 1892. Молител.и имају своје биљеговане, са нужднима свједочанствима обложене и на високу кр. земаљску владу, одио за правосуђе у Загребу управљене молбенице иоднијети непосредно овамо, ако су из еиархије ове, а иначе нреко надлежне си конзисторије најдаље до 13. (25.) децембра 1899. год. Из сједнице епархијске конзисторије у Пакрацу, 16. (28.) новембра 1899. Предсједник М и р о н Епископ.

Вр. К. 190./102. ех 1899. 215 2-8 С Т Е Ч А Ј. Раснисује се стечај па упражњено нарохијско место VI. разреда у Српском Титошу (у Барањи). Молителш имају своје ваљапо инструисане молбенице до 1. (13.) јануара 1900. год. путем својих претпостављених властп иотнисаној конзисторији поднети. Из седнице епарх. конзисторије будимске, држане у Будиму 5. (17.) новембра 1899. Председништво.