Srpski sion

Год. X.

Број 5.

НЕДЕЉНМ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАЈЗНЕ ШИТРОПОПИЈЕ КАРЛОБЛЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован Јеремић.

Ј Ср. Карловдима у недељу 30. јануара 1900.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. МИТРОФАН 110 БОЖЈОЈ МИЛОСТИ ПРАВОСЛАВНИ СРИСКИ ЕПИСКОП НОВОСАДСКО-БАЧКИ, СОМБОРСКИ, СЕГЕДИНСКИ II ЈЕГАРСКИ свему пречасном свештенству обојега реда и васколиком благочастивом и љубазном народу Богом храниме епархије Наше благодат, милост и мир од Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а од Нас архипастирски поздрав и архијерејски благослов. Мир Вожји, Христос се роди! Са овим највеће радости и утехе духовие и црквеног радовања поздравом, поздрављам и ја вас, љубазни моји, данас, и честитам свима вама празник рођења Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сам Бог, за преступ заповести Своје изгонећи из раја прародитеље наше, по Своме великом милосрђу и бесконачној доброти обећао им је Спаситеља, а ово обећање у много пута и на разне начине и понављао у роду човечјем, да нрипреми људе да приме Спаситеља.

Пред сами долазак великога небеског Посредника, који је имао да измири небо и земљу, као знак доласка му завлада у свету опћи мир. Дугогодишње искуство сведочило је о крајњој немоћи људској, да без помоћи Божје позна и штује Бога, нарочито да извршава ЕБегове свете законе и да се измири с ЈБиме. Сав тако рећи васиони свет, по божанственом Откривењу а услед живе свести своје слабости и немоћи, ишчекиваше небескога Искупитеља, Који би чјанн/их и оут^сио 1азк1ки>вх. Кад се навршило унапред одређено време, егда прТиде кончннл л'кта, посла Иогх вкша скоего единороднаго. раждаелмго № женм, Кк1К4^ИД 110ДХ ЗДК0Н0Л1Х, Д4 ПОДЗаКЦЈННУА ИСКб питх, и да кск1ноклж1( коспјнњшмх (Гал. 4, 4), јер Бог не иосла Сина свога на свеш да суди свету, него да се свеш сиасе крозањ (Јов. 3, 17). И роди нам се данас Спас. Богомладенац, повит у пелене, положен би у јасли, — у знак дубокога понижења, до кога је пао човек-грешник, који има преку потребу од небеске помоћи Богочовзка.