Srpski sion

(Ј тр . 80.

„СР11СКИ СИОН."

Б р. 5

капдидата. II. 0 високој сиужби свештеничкој п њеном назначењу. III. 0 велнкој одговорности, која се налаже на свештенство. IV. 0 наградп, која свештеника чека пред Богом и пред људнма за добру службу. V. Ко треба да ступа у ред кандпдата за свегатеннка н да прпма свештепн чин. VI. Како треба припрематп а васпитавати свештеничке кандпдате. VII. С каквпм сазнањем п иогледом на Христову Цркву у садањем веку треба да буде наоружап свештенпчки кандидат. Тридеоег дана на убаву путу. Побележио Василије ЕонстангиновиЛ парох Карловачки. Срем. Карловци. Српска Манастпрска Штампарпја 1899. Стр. 103. Буду$ност наших манаотира. Расправа, написао Чед. Марјанови%, секретар Нишког духовног суда. Ниш 1899. Шгампарпја Ђорђа Мунца. Цена 0-40 дин. Стр. 32. ЗВАНИЧН И ОГЛАСИ. Аа К. 127/595 ех 1899. 6 3 — 3 С Т Е Ч А Ј Ради сталног иопуњеља уиражњеног места срп. правосл. пароха 1. плаћевног разреда у Темишвару-граду (1000 Фор. плате, 600 Фор. сесијоналног еквивалента и стан у нарави), с којим је местом скопчано и звање окружног нротопрезвитера темишварског, отвара се овим стечај с пријавним роком од шест седмица, рачунајући од дана нрвог обнародовања овог стечаја у „Срп. Сиону." Из седнице епархијске конзисторије држане у Темишвару 14. (26 ) децембра 1899. год Председииштво. С Т Е Ч А Ј. 8 1—з Решењем ЕШОдбора у Темишвару бр. Ш. 54./39. 1900. уништен ,је бивши расписани стечај услед оставке гђице Милеве Радићеве учитељице, — и наређено да се поново раснисати има ; —- с тога се расписује „стечај" на учитељичко место српске вероисноведне женске VI. р. школе у Турској Канижи. Редовна је плата учитељице 700 кр. (350 ®ор.) годишње месечно унапред са законом ирописаним квинквеналом слободан стан и зимским огревом (сламе). Изабрана учитељица има ће осим дужности

гаколском Уредбом нрописаних још и обучавање деце женском ручном раду. Недељом иразником као и на пређеосвећеним литургијама децу доводити, Молбенице са нужним сведочбама има се иослати на нотписаног нредседника. Рок пријаве шест недеља од нрвог уврштења овог стечаја у „Срп. Сиону". Из седнице школског одбора држане у Турској-Канижи 21. .јануара 1900 год. Ђура Нинчић Гига Перкучин учитељ и перовођа. председник м. школ. одбора. С Т Е Ч А Ј. 7 2-3 Услед оставке гђице Видосаве Зурковићеве учитељице, овим се расиисује стечај на учитељско место на вероисповедној мешовитој гаколи у Станчеву. Плата је учитељу 600 круна, за писаћи прибор 10 круна; слободан стан од 2 собе, кујн"м, пшајзом, шталом и баштом од 400□ хвати; 5 ланаца оранице с дохотком од 100 круна на коју све терете учитељ сноси и 16 метера дрва. Од укопа, где нозван буде, 1 круна. Учитељева је дужност све законом прописане предмете деци предавати, у св. цркви редовно појати и децу у иојању обучавати. Компетовати могу само прописано оспособљена лица која су и из мађарског језика иснит положилп. Молбе ваља слати потписаноме председништву. Рок пријаве траје до Тодорове Суботе. Из седнице црквено-школске скупштине држане у Станчеву 14. (26.) јануара 1900. год. Спиридон Оберкнежевић нарох. адм предеедник Видосава Зурковићева срп. нар. учитељица, перовођа. Кафана и гостоница под закуп. Српско-православна црквеиа општппа у Митровици у Срему, издаје под закуп од 1 априла о. г. на више година велику кафану у „Српскоме Дому", заједно са гостионпцом и 12 соба за странце. Српски дом је електрично осветљен и лежи у центруму вароши на најлепшем месту поред варошкога паркаВлижи услови могу се дознати у канцеларији српске православне црквене општпне. У Митровици — Срем — 18. (30.) јануара 1900. Председништво 9 1-1 срп. правосл. цркв. ошитине.

„Српски Сион" излази сваке нед е на целом та 'зку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на' годину 8 круна, на по године 4 круне. а на четврт године 2 круне. З а стране земље : на годину 10 круна. Из Србије прима претплаткњижарлВ. Валожића у Веограду. Поједини бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукописи уредништву ,,Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 фплира од једног реда сптних слова, а за жиг сваки пут по 60 фплира. — Неплаћена писма се не нримају. — Рукописи се враћају. Шт&шш Српеже М&ниеткрекв Штампаржје у Ср Карловдл«?,.