Srpski sion

„ОРПСКМ СИОВ.* Стр, 111.

I)?. ?.

треба слати на потписанога. (Петрињска улица бр. 79. Загреб, мј. Фебруара 1900. Никола Ст. Кукић. Књижевни оглас. Изашла је из штаме као издање „Српске Књижевне Задруге". Српока каига њени, иродавци и читаоци у XIX. веку пред освитак XX. века разматрао и бележио Стојан Новакови%. Београд. Државна Штамнарија Краљевине Србије 1900. Књизи је цена 1,50 круна. Може се добити код издавача: „Српске Књижевне Задруге."

Јавна захвала. У име богословског књижевног друштва „Слоге° изричемо овам своју најтоплију благодарност: Његовој Светости преузвишеном господину Георгију БранковиЛу иатријарху српском, високопреосвећеној г. г. Епископима: Мирону НиколиЛу пакрачком, Никанору Поиовићу темишварском, Гаврилу ЗмејаиовиКу вршачком, Лукијану БогдановиЛу будимском и високопреч. г. Јовану ВучковиЉу ректору богословије, који су се уписали за чланове утемељаче „Слоге", уплативнга за то ирописану чланарину од 20 круна. Исто тако изричемо своју топлу благодарност високопреч. г. Др. Георгију Летићу , нротосинђелу и преч. г. г. Шладену ЈосмИу пароху мартонишком, Драгутину ЧолаковиИу пароху старокерском, Шитрофану РајиЛу протођакону у Пакрацу и Владимиру Боберићу јерођакану и проФесору богословије у Рељеву, који се уписаше за чланове потпомагаче, обећавши годишњи принос од 4 круне. Из седнице управног одбора богословског књижевног друштва „Слоге", држане у Срем. Карловцима 9. (21.) Фебруара 1900 год. Наум Марјановић Паета С. Бикицки перовођа. председник.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 13 1-3 Ради сталног попуњења упражњеног места срп. прав. вероисповедне школе у Канаку отвара се стечај. Плата је учитељу годшиња у готовом 600 Круна, 32 Круне у име неровођства ако се примио буде и ревносно радио 10 Круна паушала, 2 хвата тврди дрва за кујну, сламе за пећ па и за школску колико треба, стан здрав са две патосане собе, затвореном кујном, шпајзом, шуиом и великом плодоносном баштом; даље четир и по ланца оранице, на којих учитељ све терете сносити има, стим да за бту и ноФторну школу држати има, где иак ири ногребу позват буде једну Круну. Учитељева је дужносг све законом предмете проиисане деци нредавати, у св. цркви редовно појати и децу у иојањи обучавати. Компетовати могу само оспособљена лица који су и из мађарског језика испит иоложили. Молбе ваља слати нотписаноме председништву, Рок чријаве траје до 9. марта — мученици 1900 када ће и избор бити. Из седнице иркв. школ. одбора држане у Канаку 2. Фебруара 1900. (1\)Г0пка1). Лекта Радосав. цркв. школ. председаик.

Јавна захвала, Овим изричемо своју пајтоилију благодарност свима онима, којц нам било усмено, било писмено изразише своје саучешће приликом смрти нашег пепрежаљеног оца односно таста, брата, тече и ујака Павла Симеоновића пароха буђановачког. Иарочито нека је хвала пречасној г. г. свештеницима: Ж. Ђурђевићу из Д. Товарника, Н. Недељковићу из Шимуноваца, Св. Марковићу из Огара, М. Шаули из Руме, П. Зековићу пз Карловчића, Ж. Јеврићу из Суботпшта, Св. Змејановићу из Јарка, Ј. Јовановићу из Шашинаца, Ст. Јовановићу из Сибача, Л. Ранковићу из М. Радинаца, Ђ. Недељковићу из Краљеваца, Гл. Јовићу нз Крушедола и Д. Сабовљевићу из Брестача, који су својим чинодјејством погреб увеличали. Особито хвала преч. госп. II. Бошковићу, пароху румском, који се топлим речима с покојником опростио. Исго тако хвала преч. госп. М. Радошевићу, бившем капелану покојникову, који је покојника у болести надгледао и последњи пут га у свештеничко одјејаније обукао. Не мања хвала г. Јовићу, учитељу и гђци Иванић, учитељици те члановима певачког друштва, који лепиж нојањем на опелу ублажише тугу нашу. Исто тако хвала г. Ђорђу Марићу, трговцу из Руме, који је из пијетета према милом нам покојнику примио на се сву бригу око погреба, који је тако величанствено испао. Најзад хвала свима сгановницима буђанђвачким, милој пастви покојниковој, који до гроба исиратише свога четрдесетогодишњег пастира. Свима нека је од срца хвала! Ср. Карловци У име ожалошћене родбине: Аца и Даница ЈоваиовиЋ зет п кћи. ДМВМ1