Srpski sion

С тр . 112.

,СРПСКИ сиов.*

Б р. ?

С Т Е Ч А Ј. 10 2~з Местни Школски Одбор српске православне црквене ошнтине будимске расписује овим стечај на упражњено место учитеља. Са овим местом скопчана су следећа годишња берива. I. Редовна берива-. Плата 800 круна. За појање при богослужењу . 400 круна. Накнада за башту 40 круна. За парастоее из заклада ... 18 круна. Осам мет. сечених тврдих дрва Стан у нарави. II. Ванредна берива: За сада поскупнина 240 круна. За поФторну школу док иста постоји 120 круна. Осим тога: у колико би учитељ од црквене скупштине за перовођу изабран био 240 круна. Дужности су учитеља децу нрописно обучавати-, при сваком богослужењу појати; као и децу у црквеном појању обучавати. Вешти појци доброга гласа имају првенство а желити би било, да су вешти у настави ноталног пјенија. Дична пријава служи за препоруку. Компетенти нека своје ваљано снабдевене молбенице потписаном председништву (ВисЗарез! I. кег. ктгМпакбгпЈ 165 82.) поднесу до 2. априла т. г. ио старом календару. У Будапешти, дне 30. јануара 1900. Петар Василијевић Тоша Стојковић привр. перовођа. цредс. шк. одбора.

»р. Е. К. 192 ех 1899.

11 2—3

Бр. Е. К. 190. ех 1899.

12 2 — 3

Е Д И К Т. Овим се позивље Марко Дракулић, кбр: 14. из Окича, парохије тушиловићке, полит. опћине вукманићке, котара војинићког, жупаније модрушко-ријечке, да се у року од девелесет дана, рачунајући од првог уврштења едикта овог у „Срп. Сион", потписаној Епархијској КонзистоЗији или главом или писмено пријави. Не учини ли тако, у означеном року, бракоразводна парница, коју је жена његова Милица против њега подигла, свршиће се и без њега. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плашком, 9. децеабра 1899. Епархијска Конзисторија горњо-карловачка.

Е Д И К Т. Којим се позивље Дамјан Шапоња, кбр. 3. из Паукове Мале, нарохије свиничке, полит. опћине градуске, котара петрињскога, жупаније загрепске, да се у року од деведесет дана иза првог уврштења едикта овог у „Српски Сион", или главом или писмено потписаној Е. Конзисторији пријави. Не учини ли тако, свршиће се бракоразодна парница, коју је жена његова Јелица против њега подигла, и без њега. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плашком, 9. децембра 1899. Епархијска Конзисторија горњо-карловачка. С Т Е Ч А Ј. 8з-з Решењем ЕШОдбора у Темишвару бр. Ш. 54./39. 1900. уништен је бивши расписани стечај услед оставке гђице Милеве Радићеве учитељице, — и наређено да се поново расписати има, — с тога се расписује „стечај" на учитељичко место српске вероисноведне женске VI. р. школе у Турској Канижи. Редовна је плата учитељице 700 кр. (350 ®ор.) годишње месечно унапред са законом ирописаним квинквеналом слободан стан и зимским огревом (сламе). Изабрана учитељица има ће осим дужности школском Уредбом прописаних још и обучавање деце женском ручном раду. Недељом нразником као и на пређеосвећеним литургијама децу доводити. Молбенице са нужним сведочбама има се послати на потписаног нредседника. Рок пријаве шест недеља од нрвог уврштења овог стечаја у „Срп. Сиону". Из седнице школског одбора држане у Турској-Канижи 21. јануара 1900 год. Ђура Нинчић Гига Перкучин учитељ и перовођа. председник м. школ. одбора. Аа бр. К. 233/28. ех 1899./1900. 14 1—3 С Т Е Ч А Ј. Ради сталног понунења упражњеног места пароха VI. плаћ. разреда у Барања-Моноштору отвара се овим стечај са роком до 19. (31.) марта о. г. Из седнице епарх. конзисторије будимске, држане у Будимнешти 26. јан. (7. фебр.) 1900. Председништво.

„Српски Сион" излази сваке нед , ј > е на целом табаку. Цена иу је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на! годину 8 круна, на по гопнне 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а стране звмље : на годину 10 круна. Из Србије прила претплат^ књижараВ. Валожнћа у Београду. Поједини бројеви 20 филира. Псетплата, огласи, отечајеви и рекламавдје шаљу се Адмиааотрацији а остали рукопнси уредништву „СрпОЕОГ Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве плаћа се 12 филнра од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 60 филира. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају.

Штампа: Срнеке Манавтжрсве Штагшарагје у Ор. Карловдкма — 128.