Srpski sion

^СЈјИС*

Г ОД| Ха

Број 15.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНП-ПРОПВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ □ РПСКЕ ПРДВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЈ1ИЈЕ КДРЛОВДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

У Ср. Карловцима у недељу 9. априла 1900.

Наредбе „Душанова Законика" о браку.* У иознатом „Дугаанову Законику" о ком се у пашој и страној литератури, с обзпром на значај његов, доста говорило и говори, налазе се само три 1 чланка, која нормирају извесне наредбе о браку. А кад заглодамо у садржину њихову на први поглед изгледа нам чудно, гаго се наиме о тако важном иредмету говори тако ограничено у таковом законском зборнику, који подробно нормира разне друге одногааје и црквене и грађанске. Но, да нам не буде чудно ваља нам се сетити, да стари српски законодавци и пре Дугаана добро и иравилно сватаху важност брака као основе другатвене среће и напретка, те се упоредо с црквом озбиљно бринугае о чистоти и светости његовој изцавајући односне наредбе, које врло добро регулисаху све важније брачне одногааје. Живи сведок тога су нам законске наредбе по * Овај чланак је извод из повећег рада, у ком су на сличан начин протумачени сви чланди „Дугаанова Законика", који се по садржини својој, било посредно или непосредно, односе на веру и морал, цркву, њене служитеље и аен иметак. 1 2, 3 и 9 по призренском рукоппсу.

том предмету нређагањих владара наших дедова Душанових. 2 А законодавци под Дугааном рачунајући на велику популарност тих законских наредаба у народу, не нађоше за потребно доносити нове наредбе по истом предмету, те ето откуд се у Дугаанову Законику тако мало говори о браку. Даље, познато је, како је јога од св. Саве у српској цркви Ермчија важила као официјални канонички зборник, а у њој, у 56 3 гл. и на др. местима, налазе се многа правила, која подробно нормирају разне одношаје у брачним стварима, те је, као гаго нам се чини, Дугаан дао унети у свој законик само она правила, која се у његово доба често нарушаваху, — да би тако државном влашћу стао на пут нарушавању истих. По М. Г Б. Миличевићу у чланку „Наследно право о старом праву српском" — узрок, што се у Душ. Законику тако мало наредаба налази о браку, лежи у томе „што је једина задаћа Душ. Законика била, да византијско 2 Глед. н. пр. Хрисовуљу Стев. Првовенчаног и сина му Радослава ман. Жичи у М!к1ов1сћ-а: Мопитеп1а 8ег1лса стр. 11 —16; ШаФарика, РатаЉу под насл. Окагку оћсап. р1зет. стр. 6; Гласник XI. стр. 225 и т. д. 3 По распореду Савинске Крмчије — види др. Мидаш: „Крмчија Савинска" стр. 26.