Srpski sion

С тр. $48.

„СР11СКИ СИбћ."

БР. 1&.

С Т Е Ч А Ј.

27 3—4

На српској четвороразредној вероисповедној основној школи у Срп. Св. Петру (торонтадска жупанија) уиражњено је учитељско место, на које се овим стечај отвара. Са истим местом скончана је плата 720 круна из црквене школске благајнице и 240 круна од политичне општине у готовом новцу. Даље 40 круна годишње за поФторну школу и 40 круна за перовођс^во, ако зато изабрани учитељ снособан буде; осим тога 3 хвата тврди дрва и сламе преко зиме, колико му за грејање његовог стана нотребно буде; најпосле 1 круна од свакога укона, где нозван буде. Изабрани учитељ уживаће стан у нарави, који се еастоји: из предсобља, 2 собе, кујне и остале нотребне стаје, — и две баште од којих је једпа код школе, а друга ван села, с нри-

медбом, да на ову другу он сам порез пл&ћати има. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом прописане предмете у школи иредавати и децу иојању учити. Осим тога у дужност ће му спадати при сваком богослужењу редовно у цркву долазити и десну певницу држати. Ув часни пост ускршњи средом и петком на јутрењу и преждеосвећењу долазити и појати У обзир ће се узети само они конпетенти, који су Сомборски ириправници, а иснит су из мађарског положили, међу овима имају првенство они, који се општини лично пријавили буду. Рок пријаве траје до 1. маја о. г. (ио ст. кал.) Новоизабрани учитељ место заузима ночетком идуће школске године т. ј. 15. августа 1900. г. У Срп. Св. Петру 15. (28.) марта 1900. год. Јова Лацић школски иредседник.

ДРУГИ ОГЛАСИ

1ИП11Ј11

111111111М11111Ш1

ЗВОНОЛШИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — оа гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање нукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармопично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито преноручујем од мене изнађена и много пута одликована ЈРЧГ" патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звона по старој системи прављена, тако да се овако једно натентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. ДЈале препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона али шоље за сатове од метала; прављеве старих звона оа крунама од кованога ГВОЖ ^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесллатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Сион" излази сваке недЈле на целом та^зку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну н Херцеговину на годнну 8 круна, на но године 4 круне, а на четврт годнне 2 круне. За стране зелље : на годину 10 круна. Из Србије прима нретплат књижара В.Валожнћа у Београду. Поједини бројеви 20 фплнра. Претплата, огласи, стечајеви и рекламаццје шаљу се Адманаограцији I осталн рукописи уредништву „Срлског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве нлаћа се 12 {»н.тара од једног реда ситних словз, а ва жиг сваки пут по 60 филира. — Ненлаћена писма се не пршају, — Рукописи се враћају. Штампа; Српеже Манлет*реке Шт»м»ар*]е у \*р Карлпввима. — 199.