Srpski sion

о^ С Х С %

Год. X.

Бро) 19.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ ОРПСКЕ ПРАБОСЛАВНЕ ЈИТРОПОЛИЈЕ КДРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

У Ср. Карловцижа у недељу 7. маја 1900.

ЗВАНИЧНИ Д ЕО, ЈЊегова Светост, иравославни Архиеаископ Карловачки, Митрололит и Патријарх сриски, иреуавишени госиодин Георгије ЂранковиИ , благоизволео је пароха у Осеку Јована Јаношевића именовати иочаснпм протојерејем, а одликовати црвеним појасом: нароха у Будимци Александра Ноповића; пароха у Добринци Симеона Љубинковића; пароха у Дечу Јеврема Белегиш а н и н а ; пароха у Белегишу Спиридона Мауковића; иароха у Ердевику Петра Араницкога; пароха у Черевићу Георгија Максимовића; пароха у Руми Марка Шаулу; пароха у Јаску Василија Латинкића и иароха у Шиду Миливоја Милошевића.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, Споменица стављена у темељац-камен дому за православно српско богословско семеннште у Карловцима, који подиже ЕВегова Светост преузвишени господинГ^оргијеБранковић, патријарх српски.

Ми ГЕОРГИЈЕ БРАНКОВИЋ, Б. м. православни архијепискол карловачки, митрополит и патријарх српски, Његова царског и апостолског краљевског Величанства прави тајни саветник, преизредних ордена: австријско-царскога ордена железнв круне првога степена кавал»ер, српско-крал>евскога ордена Светога Саве, као и црногорско-кнежевскога ордена Данилова великокрсник и т. д. Дајемо на знање онима, који ће доћи после Нас, ово што следује. Архијепископи и митрополити Богом чуване православне српске митрополије карловачке имали су у испуњавашу својега високога звања и узвишене, ну пуне одговорности задаће, да се брину и око решења онога, по цркву и народ неизмерно значајнога питања: како да се изнађе најбољи пут и начин, да се свештенички кандидати у овопредеоној православној српској цркви у сваком обзиру достојно образују и потпуно спреме за велеважно свештеничко звање ? Ово питаше истиче се као црвена нит нарочито почињући од сед $1е дееетине осамнаестога века, а исти^е се ,не *само код митрополитб, и епархИЈских ^епископИ, / '• ■ 'V?' ;

V

ј /