Srpski sion

с?

ЛСКИ Си

Год. X.

Број 21.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРИСКЕ ПРАгОСЛДВНЕ ШНТР0П0ЛЕ1Е КДРЛОЕАЧКЕ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 21. маја 1900.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Његово Високопреосвештенство госиодин еиискои бачки Митрофан ТПевгсЛ , благоизволео је пароха у Гардиновцима Димитрија Ковачеви^а и нароха у Горљем Ковиљу Светозара Гавриловића одликоватп црвеним иојасом.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Посланица Патријараха ИеточноКатоличке Цркве О ПРАВОСЛАВНОЈ ВЈЕРИ. С руског превео Ст. РусиЂ.* Свети Новога Рима Цариграда и Васељенски Патријарх Јеремија, Блажени Патријарх градаБожијег Антијохије Атанасије, Блажени Патријарх Светога града Јерусалима Хризант, и који се налазе код нас Преосве1\ени Архијереји т. ј Митрополити, Архијепископи и Епископи. и сав ХришЂански Источно Православни Клир, желимо врло уваженим и омиљеним у Христу Архијепископима и Епископима Вел Британије, и свему њиховом поштованом Клиру свако добро и спасење од Бога. ГГримили смо ваше иисмо, у облику малене кљпжпце, којпм вп са своје стране одговарате * Примљено у богословском кшижевном друштву „Слози".

на наше одговоре, које смо вам прије послалп. Дознавши из њега за ваше добро здравље, за вашу ревност и уважење према нашој Источној Светој Христовој Цркви, мп смо се јако обрадовали, прихвативши, као што треба, вашу благочастиву и илемениту намјеру, вашу бригу и старање око сједињења Цркви : такво .јединство утврђује вјерне; љиме се угађа Господу и Богу нашем Исусу Христу, који је у знак заједнице са Собом поставио за свете Своје Ученике и Апостоле узајамну љубав, слогу и сагласност. И тако вам, ио жељи вашој, сад у кратко одговарамо, да смо, прочитавши помљиво ваше пошљедње писмо, разумјели смисао његов, и да вам немамо ништа више рећи на оно, осим тога, што смо вам већ прије рекли, изложивши своје мишљење и учење наше Источне Цркве; и сад на све предлоге, које сте нам ви нослали, ми велимо оно псто, т. ј. да су наши догмати и учење наше Источне Цркве још Одавна испитани, правплно и благочастиво одређени у утврђени од Светих и Васељенских Сабора; додавати пм. или одузимати од њих штогод није дозвољено. Стога они, који желе да се с нама сложе у Божанственим догматима Нравославне Вјере, дужни