Srpski sion

Бр. 44.

„СРПСКИ

сион.*

С тр . 717.

мановиЛл, да званична, неправилно адресирана акта, нарох. звања кратким путем враћају неријешева, одговара биљежник: епарх. конзисторија није била до сада у знању о недовољном ресиектовању наслова парох. звања, за то је госи. Лукићу во иервих дужност била конкретне повреде дојавпти конзисторији, што нека и учини а и сваки други, који на овакову повреду наиђе, а предлог госп. Ђермановића, да парох. звања сама суде гледе повреда овакових и сам суд свој извршују не сматра биљежннк ни цјелисходним ни дозвољеним. Конкретну пријаву заст. Лукића о обвезатности духовника Лепоглавскога, да врши неке дужности пастирске и над иновјерцима, сматра биљежник доста важвом, те ју је он као бивши духовник на надлежно мјеето и поднијети требао, што међутим није учинио, ни он ни други који дасада духовник. Зато нека се ствар испуни сада епарх. конзисторија на с ходно званичење. Ба приговор пароха Јовановића: гледе титулатуре парох звања не може се сматрати епарх. конзисторија надлежиим ни нозваном као средишња власт да одребе доноси. У осталом конзисторија даје нарох. звању титулу доста знатну и одговарајућу иоложају, који исто заузима према епарх. конзисторији. А евентуални или одношај парох. звања према другој којој власти условљава и другу титулатуру, те у даном случају слободно је повријеђеном представнику парох. звања ноднијети на надлежно мјесто и иријаву. На приговор пароха. Ј. Херака: шест иротопрезвитера постоје према закључку прошле епарх. скупштине, који је закл»учак уз образложење о прекој потреби шесторице протоирезвитера још онда поднесен високом сабору на сходну одлуку. У очекивању те у скором времену почем је за онда високи сабор засједао, остављен је статус шесторице протопрезвитера. Међутим одлука није услиједила све до сада, а статус се не може сада измијенити. Почем није статус протопризвитера по рескрипту морало се оставитн и нроцент повећан с нарочитим обзиром на врло ниски плаћевни разред многобројних парохија наших На приговор заст. МандровиИа: Ностојећи закон даје неоспорпо право еиарх. козисторији да кандидира свештеннке за избор пароха, а поред тога права сматра да је ирелеватно колики ће број оне за избор кандидовати. У осталом

на тај корак склонули су епарх. конзисторију многи конкретни случајеви, гђе је неограничени број кандидата сметао чистоћи избора и заиста послије одредбе овакове били су избори пароха у епархији нашој скоро без изузетка чисти и сваке хвале достојни. Зато одлуци таковој није приговорила и протусловила ни прошла еиарх. скугиптина. С тога је само у интересу закона да остане ствар та као и досад. На жељу даљу г.г. Мандровића, Матијевића и К, Јовановића изражава биљежник да епарх. коизисторија неби очекивала иосебна упутства за настојање своје око намјештења православне учитељице на женском лицеју у Загребу, кад је епарх. конзистозисторија чинила досада и чиниће и одсада дужност своју; на што госп. Мандровић изјављује, да је примједбом својом хтјео цоказати с.амо дужно интересовање епарх. скунштинс сирам ове ствари, с тиме се биљежник задовољава. По том Високопреосвећени госн. предсједник позива има ли ко од г.г. заступника, да што примјети на ова разјасњења и одговор конзисторијалног биљежиика и пошто се нико није пријавио ставља на гласање прима ли епархијска скушшина извјештај и сви одговори осим онога гледе кандидације односно квалиФикације комнетената за парохијска звања узети су на знање. Пошто је вријеме одмакло, диже високопреосвећени госп. предсједник сједницу у 2 сата и урече другу за исти дан по подне у 5 сати.

Извештај епархијеких влаети Пакрачких. (Наотавак) 0 обдржавању вјероучења у чиетоти евојој. У епархији нашој имамо свега 238 основних школа са 9712 православно српске дјеце наше. Осим катихизације у основним школама носвећивала је потписана нарочиту пажњу и катихизацији у средњим, стручним и њима сличним учевнима заводима земаљским, којих је нарочито у нашој епархији саразмерно знатан број. Као у основнима, тако би и у овима школама био био потребан стручни надзор; зато је потписана споменутом наиред представком на свети Архијерејски Синод молила и за системизирање иосебнога и над средњим школама надзора.