Srpski sion

С тр . 786.

„СРПСБИ

СИОП. 8

вр . 48.

на адресу: Јован ЖивковиЋ, професор у богословији: Скупљачи добивају једанаесту књигу на дар или новац за њу.

Јавна захвала. Приликом смрти нашег никад непрежаљеног суируга, оца, деде, свекра и таста Георгија ПоповиЋа пароха дољне цркве карловачке, свима онима који нам указаше своје топло саучешће у нашој превеликој тузи, изјављујемо овим нашу најтонлију благодарност наиме: Његовој Светости преузвишеном господину Георгију Бранковићу патријарху српском као и високопреосвештеном господину Мирону Николићу епископу накрачком, поглавитом госиодину Арсену витезу Милетићу кр. кот. престојнику у Беловару, а не мање изјављујемо нашу захвалност високопречасној г.г. протојереју и ректору богословије Вучковићу, протојереју Руварду, Др. Летићу проФесору богословије, протојереју Константиновићу који се у цркви с покојником посмртним говором опростио, протојерејима Јакшићу и Живковићу, преч. г.г. свештеницима Маширевићу гимн. катихети, синђелу Ананијевом, Јовићу, јеромонаху Чалошевићу, архиђакону Пантелићу и протођакону Бошњаковићу. Уједно изричемо своју захвалност преч. г. протојереју Јеремићу, који је у краткој болести покојниковој истога походио. Подједно овим изричемо нашу захвалност славној управи и колегији проФесорској Богословије и Гимназије, Женској Задрузи, коровођи г. Д. Котуру и г.г. богословима који покој ника до вечне ку ће о днеше. И свима онима који нам било писмено или усмено у нашој тузи своје саучешће изјавише и покојника до гроба отпратише. Ожалошћвна породица.

Јавна благодарност. Госпођа Евица удова пок. Исидора Регељца, становница и посједница у Шиду, изволела је поклонити овом св. храму св. оца Николаја дивно израђено „небо" у вредности 1500 круна, за душу свога умрлога супруга, а за вечити спомен свој. У име срн. прав. цркв. општине, на таком лепом и скупоценом дару, овим се потписани најтоплије захваљују врлој приложници и побожној Српкињи, обећавајући, даће за спас душе умрлог Исидора Регељца свевишњему Творцу своје усрдне молитве слати, а од Бога просиће

срећан и дуговечан живот ктиторци госпођи Евици Регељчевој. У Шуди на Арханђелов-дан 1900. Миливој Милошевић, Јован Воиновић парох. председник . ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. Е.К. 252. ех 1900. 1 — 3 170 С Т Е Ч А Ј Расписује се стечај на парохију I. разреда у Слушници, нротопрезвитерата будаштанског. Рок компетовању траје до 14. (27.) децембра 1900. Из сједнице Епархијске Конзисторије, држане у Плашком, 2. новембра 1900. Михаил Аа Ш .С. 388 /306 ех 1900. 167 3—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на једно упражњено место у стипендијској заклади Атанасија Бале са годишњом стипендијом од 200 круна. Стипендије ове закладе, које су нодељене у три разреда од 200 круна, 240 круна и 300 круна могу се поред постепеног промицања из нижег разреда у виши, подарити само таковим православним ученицима гимназије, богссловије, свеучилишта или академије, који спадају у опсег српске митрополије кардовачке, а који не уживају нити друге какве потпоре, нити пак стииендије, што су истим основатељем код нротестанских наставних завода у Дебрецину, Шарошпатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају првенство пред другим молитељима. Молитељи треба да поднесу своје, крсним листом, школском сведоџбом и сведоџбом сиромаштва снабдевене молбенице најдаље до 5. (18.) децембра 1900 сри. прав. нар. школском савету у Карловцима и у истој и то да кажу, камо да се достави одлука школскога савета после седницему. У Карловцима, 10. (23.) новембра 1900. Председништво срп. прав. нар. школеког еавета. Д Р А Ж Б А 2-2 168 Потписана управа издаваће путем јавне дражбе дана 28. новембра (11. децембра) о. г. у 10 сати, манастирски кречни мајдан „маторац" под закуп на три године. Жаобина 200 круна. Унрава манастира Беочина.