Srpski sion

^СКИС „

Год. XI.

Број 2.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАБНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛ0В1ЧКЕ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован Јеремић.

У Ср. Карловцима у недељу 14. јануара 19.01.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Његово Високопреосвештенство, епископ Пакрачки Мирон благоизволео је дана 28. дедембра 1900. рукоположити свршенога богослова М илана Димића за ђакона, а дана 30. децембра 1900. за нрезвитера; и свршепог богослова Пантелејмона Бикицког дана 30. децембра 1900. за ђакона а дана 31. децембра 1900. за презвитера.

НИКАНОР 110 БОЖИЈОЈ МИЛОСТИ ИРАВОСЛАВНИ СРПСКИ еписхсоп ТЕМИШВАРСКИ, ВЕЛИКО-БЕЧКЕРЕЧКИ, ВЕЛИКОКИКИНДСКИ И АРАДСКИ. Свему пречасном свештенотву оба реда и благочестивом народу Епархије наше благодат, милост и мир од Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа, а од нас Архијерејски поздрав и благослов. Христос се роди! На данашњи дап родило се сунце правде и истине Божије ... Посред најтеже и најцрње таме, што је притисла била и срца и умове људске; посред највеће заблуде, ненравде и насиља,

што беху завладала светом: родио се Опас, родио се божансгвени Учитељ и Избавитељ, да науком својом озари помрачене умове људске, и загреје ледена и камена срца огњем љубави, огњем правде и истине Божије. И разагна таму јасна и божанствена наука небеског Учитеља, и просинуше умови људски умљем и виделом, и омекшаше иуста и окорела срца силеџијска, и попуцаше и пораскидаше се тегнки синџири окованог чивештва, и сви људи постају браћа међу собом и сииови једног Оца, који је на небесима. Родао се дакле Спас, људски; и спасао га је. Па како да искажемо нризнање, како и чим да прииесемо своју топлу благодарност — сунцу правде, Избавитељу и Снаситељу нашем? Ево како: поклонимо се пред светињом јеванђелских истина, пресадимо их у срце и душу своју, осећајмо, живимо и делајмо у духу тих вечних истина, Тим ћемо најречитије исказати, па и посведочити своју топлу благодарност Спаситељу своме.

да спасе род своје усрдно