Srpski sion

Год. XI ' Ч —'

Број 9

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ЛРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПОКЕ ПРДВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ

ВЛАСНИК Њ. Светост Српски Патријарх Георгије

УРЕДНИК Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ

У Ср. Карловцима у недељу 4. марта 1901

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Његово Високопреосвежтенство Госиодин, Еиископ Бачки Митрофан Шеви^, изволео је за пароха у Бајши изабранога и потврђенога Марка ЛавловиИа, свршеног богосдова из Сомбора, рукоположити дана 24. Фебруара (9. марта) о. г. за ђакона, а дана 25. Фебруара (10. марта) и. г. за презвитера.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Студије и критика на психофизички монизам. Докторскз диеертација Дра Бошка ПетровиЂа. (Наставак.) И сам појам материје, на основу кога материалисте зидају своје претпоставке, није познанствено основан. Према науку материалиста, да се сва објективност материје састоји у њезиним својствима просторности, стоји на противном становишту гледиште динамиста, по коме се реалност материје не састоји у њезиним

материалним својствима, већ даје основно својство оног што се обично назива материјом јесте иматериална снага. 1 Динамизам исповеда начело, да је материја по својим основним својствима иматериална снага и ништа више. Тиме је појам материје потпуно елиминиран и испод материализма се измиче тло. Ми се на овом месту не можемо упуштати у даље метафизичко излагање о материји, због скучености наше задаће, али и у овом факту истичемо сзкроз не познанствено становиште материалиста у питању њиховог основног начела материје, са које материалисте онако смело, а као што видимо, без логичке оправданости, дедуцирају све хипотезе и стварају свој систем. Сва срества, којима се материалисте служе, да докажу своје априорне претпоставке, говоре против њих; када хоће да се служе разлозима здравог разума, логика говори против њих; када хоће да доказују искуством, долазе у опреку са 1 ЕгћагД. 0!е \Уесћ8е1то1гкипј? 8. 102. Тако мисди немачки филозоф БехћпНг, види ЛУшЛеЉапс! 8. 446.; о том говори и Ки1ре Е1п1еНип^ 111 сИе РћИоабрКе 8. 134.