Srpski sion

С тр . 290.

.ОРпски слоа\

Б р . 18

у дому пољонривредаог друштва конферепдије свпх секција у пптању о систему пољопривредне и шумарске наставе у Србији. Прегресан је пројекат мииистра народне привреде о установљењу средње замљоделско-шумарске школе. На конференцији су се особито заузимали млађи професори Велике школе за мисао пољопривредног одсека на Великој Школи. Конференција се сложила у овоме: Свима силама треба порадити да се нижа нагтава и поука у народу што више рашири. Томе ће служити пољопривредне стаиице, којих ће бити у сваком .округу по једна, где ће се примати сеоска деца на издржање и рад и где ће чисто практичку поуку имати. Садање ратарнице, које су неку руку већ средње реалке пољопривредне могу се лако претворити у средње школе. Ва више пољвпривредио и шумарско образовање имали би се основати на Великој Школи одсеци пољопривредни и шумарски. Изабраи је одбор од троице лица, који ће израдити елаборат и предати га мпнистру. Разне белешке. (Милан Будисављеви$,) познати млади књижевник наш ; положио је професорски испиг, у Загребу, из класичне филологије. (I Никола Јоксимови^). Дана 3 (16). маја о. г. премннуо је у Новом Саду дугогодишњи уредник „Браника" Никола ЈоксимовиИ у 44 години свога живота. Вог да му душу прости! (Орден рада.) Из Рима јављају, да је италијански краљ Виктор Емануило Ш. у петак потиисао декрет, у ком су правила за новн „орден рада". Нови орден је зелен емаљиран златан крст, који се носи на зелено-црвено-зеленој траци. На крсту је овај натпис: А1 теп!о с1е1 1ауого (у награду раду). Тај новн орден могу годишње само њих 80 добити, јер толико одређују основна правилм. Ко га добије у тај добија и уједно наслов „витез" (сауаНеге). (Св. иоповест и причест код о. Јована Сергијева у Кронштату). Као што јавља дописник 11еградског „Церк. ВЉстника" сваке године у велики пост долазе силне масе побожна света из разних крајева Русије да се исповеде и нричесте код оца Јована Сергијева. Тако ове године прве недеље поста дошло беше у Кронштат преко 10.000 душа страна света, те неимајући за ноћишта места морали многи ноћивати и на. црквеној паперти. Прву опћу иост овде одржао је отац Јовап у Летак 16. фебруара, — а трајала је скоро три сата. После исповеди, која је почела у 8 сати у вече, отишао је отац Јован уморен своме стану уз пратњу силна света, од којих је многи да би му целивали руку и у сам стан уђоше. Сумњају да је ту ноћ о. Јован и спавао, јер је целу ноћ у његову кабинету светлио се пламен светиљке, а већ око 5 сати шетао је ио дворишту и дао сиротињском старатељу Карневу уобичајену свакдању знатну суму да раз-

дели сиротињи. На прво звоно отишао је о. Јоваи у храм где га је већ очекивало многобројно са свију страиа иридошло свештепство. На раној литургији, која се свршила тако око ДЕа сата после подне, причешћивао је о. Јован све до 12 сати. Тада изнемогао од умора нреда св. чашу другом свештенику, а он мртав уморан дуго је седео у олтару без најмањег кретања. После службе не беше о. Јовану до одмора, већ одмах оде нослом у Петроград. Побожне хаџије после одласка о. Јовапа разиђоше се, а на место њихово долазе нове хиљаде побожна света са свију крајева Русије. — И гако то траје кроз цео велики пост! Благо стаду, које има такова пастира и пастиру кога стадо тако силно штује! Рад. Гр.

Књижевни оглае.* Изашао је из штаме : ЗБОРН ИН ЦРКВЕНИХ БОГОСЛУЖБЕНИХ ШЦЦ ПВДОД И 1/10ЛИЦВ4 ИЗВОД ИЗ ТИПИКА и ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ РЕЧНИК За православне српеке цркве и школе Благословом Његове Светоети нреузвишенога госнодина Георгија Бранковића патријарха српекога на свет издали Протојереј Јован Живковић и Јован Живановић проФесор у богословији. проФвсор у гимназији. Ова је књига иреиоручена од свих области иравославне сриске цркве како у мигроиолији карловачкој тако и у Далмацији, Ђосни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Турској. Свака сриска кућа треба да је има на своме столу да се божанским. песмама одугаевљава за свето правоелавије најдрагоценији аманет сваком Србину те да у светој цркви разумпо и но чину суделује у светом богослужењу а црквени појац не сме бити без ље. Књига је штампана крупним еловима на финој и јакој хартији, износи 42'/ а табака велике осмине и ирема оцени стручњачкој вреди најмање 10—12 круна; но у жељи и намери, да она досне и у сиромашније српске куће и школе ставизмо јој цену у меком повезу (брогаираној) 7 круна (8 динара и 50 нара) и шиљемо је о свом трошку (франко) само за готов иовац или поузећем (на доплату.) Наручбине примају и извршавају само : У Ср. Еарловцима : 1.) Издавачи и власници (адрес: Јоваи ЖивковиК, Ср. Карловци) и 2.) Књижарница Св. Ф Огњановића. — У Новом Саду: 1.) Књиж. Ј1уке Јоцића и 2.) Књиж. А. * Славна уредништка српских листова уиохавају се да овај 01'лас у свој дист уврсте.