Srpski sion

Стр. 446

. СРПСКИ

сион.«

В р . 26.

СРПСНА МАНАСТИРСНА ШТАМПАРИЈА јавља, да се довршује и да Ае снорим изаАи у њеној нанлади нњига АПОСТОЛИ ПРАЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ ноји се читају прено године. — Иста нњига излази с благословом Његове Светости преузвишеног господина патријарха српсног ГЕОРГИЈА, а приредио ју је познати наш зналац у том послу преч. госп. протојереј Василије Нинолајевик, Пошто Ле се, нано у српсним вероисповедним, тано и у номуналним шнолама, само иста нњига смети употребљавати, односно само Ае се из ње смети у будуке читати апостоли у црнви, те заинтересоване упозорује на ту онолност. Цена Ће се нњизи одредити, над буде готова. Ср. Нарловци, јула 1901. С поштовањем УПРАВА.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 78 1-1 У Текелијином будимиештаиоком стипендијском заводу упражњена су школ. год. 1901/2 три односно н више питомачких места, на која се овим стечај отвара. Сваки гштомац ужива слободан стан у заводу, лечење, огрев, послугу и осветљење за 7 зимских месеци и 600 круна, ако слуша науке на универеитету или политехници а 500 круна, ако је гимназиста VII. или VIII. разреда. Од иитомаца Текелијина завода траже се ова квалиФикација : а.) Да је сиромах и да је савршено здрав; б.) Да се добро влада и да је врло добар успех у наукама показао; в.) Да је грађанин земаља круне св. Стевана, да је српске народности и православне вере; г.) Да је свршио барем VI. гимназијских разреда или да је свршен реалац или да слуша правне, медицин ске и филозофске, или пак политехничке науке на свеучилиштима у Будимпешти. Првенство — при избору — при једнакој квалиФикацији имзју слушаоци Факултетских наука. Потражитаљи на питомачка места дужни су да искажу ову квалиФикацију са крштеним нисмом, сведоџбом о материјалном стању родитеља, али потврђеном среском области; гимназисте и реалци сведоџбом о испиту зрелости, универзитетски слушаоци сведоџбом о испиту зрелости и сведоџбом односно колоквијама од последње две године. Сваки питомац је нрво условно изабран, док га заводски лечник не прегледа да ли јо телом и душом савршено здрав. Молбенице имају се послати до 2. (15) аугуста т. г. Надзорништву Текелијина завода у Будимпешту (VI. 2оМ1а и. 25. 82). Из седнице Надзорништва Текелијина Заво да, држане 5. Јула 1901. Др. Милан Мандић Др. Младен Мађаревић перовођа цредседник

С Т Е Ч А Ј 69 1-3 Ради сталног попуњења расписује се стечај на учитељско место основне срп. прав. школе у Шиклушу (Барања.) Плата је учитељева 600 круна, за пофторну школу 120 круна, за перовођство 80 круна, 3 хвата дрва, стан са 2 собе, кујна, комора, дрварница, таван и у норта комадић баште. Учи тењу у дужност спада у цркви појати и децу у црквеном појању обучавати. Од великог укона 2 К. од малог 1 К. од парастоса 2 К. од венчања 1 К. Рок стечаја Преображење ког ће се дапа избор обавити. Из седнице м. шк. одбора у Шиклушу 6. јула (23. јуна) 1901. године. Сава Канурић Петар Весин перовођа. предс. школ. одбора. О Г Л А С 77 1-1 На основу закључка одборског бр. 35/901. овим се од стране ове општине расгшсује драл!ба на мањак ради зидања две нове школе. Процена је: а) зидарски посао са материјалом 10902 К. 04 и. б) дрводељски „ „ „ 3758 К. 52 п. в) столарски и браварски посао са материјалом 1610 К свега 16270 К. 56 п. Подухватници су дужни поред полагања 10^ нишманлука од извесне цене и оФертне нонуде поднети, иа ако одбор не усвоји ОФертне понуде, одмах ће се и дражба одржати. Одбор себи задржава ираво одобрења дражбе и иоверење рада. Дражба ће се одржати 8. (21.) јула о. г, ио иодне у 3 часа. Нацрти и нрорачуни могу се сваки дан у школ. дворани расмотрити. У Карлову 27 Јупа 1901. Мила Понов Нова Попов перовођа. председни к ДРАЖБА НА МАЊА.К 79 1-2 Српска Православна Цркв. Шк. Општина у Срп. Св. Мартону (Торонталска жуп.) одржаке 12. (25 ) Јула тек. г. дражбу на мањак, на зидање једне евоје шк. зграде, са две школске дворане. Поближа извешћа код иеровође. Из ванредне седнице Цркв. Шк. Одбора држане 24. VI. (7. VII.) 1901. г. под бројем 7. _ех 1901. г. У Сри. Св. Мартону 28. VI. (15. VII. 1901 г, Михаил Предић Ђока Вукојев као перовођа Цркв. Општ. председник.