Srpski sion

1/гр. оио

Б р . 29.

С Т Е Ч А Ј 88 2 з На упражњено учитељско место у Иваиди тороитал. Жуп. овим се расписује стечај. Са овим местом скопчапа је годишња плата од 800 круна, за поФторну школу 80 круна, за писаћи прибор 10 круна, у име дрва 40 круна, од иогреба где позван буде 1 круну. Учитељици је опредељено годишње 600 круна, за поФторну школу 80 круна, за писаћи прибор 10 круна, у име дрва 40 круна ако би учитељица изабрана била има из своје плате певчику узети који ће при сваком богослужењу десну певницу држати. Учитељ или односно учитељица ужива стан са 2 патосане собе, кујна, шпајз и штала, а уз стан врт од 7 /а ланца. Дужности учитеља или учитељице прописане су школском уредбом. Рок стечаја траје до 6. Августа о. г. Из седнице м. школског одбора држане у Иванди 29. Јунија 1901. године. Мигпко Перинац Милош Благојев перовођа. шк. предоедник. ~ СТ Е Ч А Ј 87 2-3 На упражњено учител,ско место четвороразредне мешовите основне школе овим се стечај расписује, плата је изабраног учитеља: 1.) 220 К као припомоћ из епарх. Фонда, 2.) 18 мерова жита. 3.) 18 „ кукуруза. 4.) 3 хвата тврдих дрва, одакле је учител. дужан школу грејати. 5.) 84 К у готовом новцу. 6.) 20 К за поФТорну школу. 7.) 10 К за иеровођство и рачуновођство. 8.) 3200Ц ораће земље, ливаде и сенокос. Дужности учитеља прописане школ. уредбом. Рок стечаја траје за 6 недеља (26. Августа) од нрвог уврштења, када ће се и избор обавити. Молбенице ваља слати на подписано нредседништво. У Ланчугу (Хапсвик Вагавуа те^уе) 8. Јула 1901. године. Миливој Барбировић Ђукић Ђуко перовођа и пр. учитељ председник

С Т Е Ч А Ј. 8з з—з На угтражњено учитељско место, на срп. вероисноведној основној школи у Бану, овим се отвара стечај. Дужности учитеља прописане су шк. уредбом од 1872. год. Плата је следећа: 600 крува у готовом новцу, 3 ланца ораће земље, на коју порез учитељ а еквивалент општина плаћа, слободан стан по пропису, 4 хвата тврдих дрва. За поФторну школу 80 круна, за неровођство 40 круна, при погребу где позван буде 80 фил., од венчања 80 фил ., од нарастоса 80 фил., и по закону прописани петогодишњи доплатак 100 К. На ово место могу само они компетовати, који су и у мафарском језику оспособљени. Молбенице се имају са сведоџбама на доле потиисано председништво слати. Рок стечаја Преображење кога дана ће се избор обавити. Лична нријава узеће се у обзир. Из седнице м. шк. одбора у Барања-Бану 1, (14). Јулија 1901. године. Јереј Д. Мијатовић Богде Бошљак шк. управитељ. председник С Т Е Ч А Ј !<з 2-8 ' на смрћу уиражњено учитељско место у црквеној ошптини Старо-Стаиарској, епархији Бачкој, овим се по налогу славног епархиј. школског одбора бр. 1138/231 ех 1901. поново отвара стечај. Са овим учитељским местом скоичана је плата годишња од 900 словом деветстотина круиа и 140 словом сточетрдесет круиа у име стана и огрева. Осим тога законом и наредбама проиисани петогодишњи додатак од 100 круна који може достићи највећу своту од 500 круна. Осим школ. уредбом од 1872. г. нрописаних дужности изабраном учитељу спадаће у дужиост да од Благовести до Крстов дана — кад на њега ред дође — појачку дужност врши на овдашњој водичкој капели. Рок стечају је до 1. (14.) августа тен. год. Изаорани учитељ имаће 1. (14.) сентембра т. г. у своје звање настунити од ког му је дана и илата у течај стављена. У От. Стапару 12. јула 1901. године. Бошко Поштић Сима Буњевчев перовођа. нредседеик м. шк. одбора.

„Српски Сион" жзлази сваке неделе на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт годиие 2 круне. За стране зешве : на годину 10 круна. Из Србије прима претилату књижара В. Валожића у Београду. Иоједини бројези 20 филирт Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српскох Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се .12 фшшра од једног реда ситиих слова." — Ненлаћена иисма _се не иримају- —Рукописи се не враћају. Шхмша: Сровк« Маиавтарекв Шхампарвјв у Ср. Кардовцжма, 1901. — 404.