Srpski sion

СТР. 682.

БР . 40.

С Т Е Ч А Ј. 141 з-з На упражњеио петпразредно учитељско место овим се расиисује стечај. — Редовна илата учитељу је 800 круна, у име поФторне школе 4 лаица ораће земље па коју учител, порез и еквивалепат плаћа; за скономску школу ако је за исту оспособљен 80 круна, за свој огрев 80 круна; за паушал 20 круна. — Осим тога уживаће стан од 2 собе, кујне, коморе, шуие штале и баште од 400 2 хвати. Изабраном учител.у спадаће у дужност школ. уредбом пронисане нредмете у школи предавати, децу у цркв. појању обучавати, и недељом и нразиком при богослужењу у цркви појати. Жели се да се молитељи лично иријаве. Рок стечају 6 педеља од првог увршћења. Молбенице са нужпим сведеџбама вал.а слати па месно школеко председништво. Из седнице месн. школ. одбора држане у Дињашу 29/1Х. 1901. М. Павловић. Светозар Живанов. пред. ткол. одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ

СТЕВА ПИСАРЕВИЋ САМ0 СВЕШТЕНИЧН0Г 0ДЕЛА КР0ЈАЧ Дунавска ул. 20. НОВИ САД Дунавска ул. 20. Част 1МИ је иречаспој г.г. свештеницима до повољног змања ставити, да сам добио јесењи и зимски штоФова за хаљине, јер сам ступио у свезу са ирвим горљим Фирмама (Фабрикама) које само ту робу и.зра ђују и исту за готов повац повлачим, стога могу миого јефтипије да дајем, него опе подузимајуће Фирме, које у моју струку спадају. Појасева у свакој боји најбољег квалитета и камилавки од кадиФе и које имадсм увек готови. Неповолзне норучбине нримам натраг. Мустре на углед шалЈвм бесилатно. 140 2 — 10

ЗВ0Н0ЛИВНШЦ 2 ФШИКЛ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА -^г темитттвару, препоручује се — са гаранцијом на више година —за израду нових звона и за преливање нукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље нрепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 22— ех 1901. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској излошби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

№\Т/® Ш

,,Српоки Сион" излази сваке неделе на целом тазаку, Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Вослу и Херцеговину на годииу 8 круна, на по годиие 4 круне, а на четврт годше 2 круие. За страшз земље : на годину 10 круна. Из Србије нрижа иретплат\' књижара В. Валожића у Београду. Иоједиии бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламаццје шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву , Српског Сиона" у Карловце. 3а огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 филира од једног реда ситпих слова. — Ненлаћена писма се не примају. —Рукописи се ие враћају. Штамиа: Српске Маиастирске Штампарије у Ср. Карловцима. 1901. 518.