Srpski sion

^СКИС*

Год. XIII

"-т -

Број 12

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ЗА ЦРКВЕЕО-АВТПНОМНЕ рОТРЕБЕ И]ЈЕРАРХИЈСКО -ЦРКВЕНЕ СТВАРИ а?ПСКЕ КР1БОСЛЛВНЕ ИИТРОКОЛИЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ.

ВЛАСНИК Њ, Светост Српсни Патријар Георгије

УРЕДНИК Протојереј Димитрије Руварац

Ј Ср. Карловцима у понедељак 30. јунија 1903.

ЗВАНИЧНО. Његово Високопреосвештенство Г. Еиископ горњо-карловачки Михаил, благоизволио је дана 12. јуна бившег пароха Петровоселског Јову Трбојевића произвести за изабраног окруж. протопрезвитера личког.

НЕЗВАНИЧНО Шта се чека! Д- РОвамо од 1875. у неколико су пута сааивани били наши народно-црквени саборп да донесу уредбе и штатуте, што су се но саборском устројству оц 1875. требали донети. Између осталих уредаба и штатута, требао је одавна сабор донети штатут за избор митрополита и патријарха; уредбу за уређење енархија, митрополијско црквеног и народно школског савета; уредбу за српско-православне школе; уредбу о дотацији епископа; мировинску уредбу за народно-црквене чиновнике и проФесоре,

свештеничке удовице и сироту децу свештеничку; уредбу о поступку нри давању зајма из народних Фондова ; уредбу о надзору црквено-народних добара и Фондова; уредбу манастирског Фонда ; уредбу мировинског фонда за учитеље; дисцинлинарну уредбу за чиновнике народно црквених власти; уредбу о главној управи народно црквених добара и Фондова. Све те уредбе и штатуте донели су које сабори, које саборски одбори зготовили и поднели саборима на претрес, до којих није никад ни дошло. И од свих тих уредаба и штатута, доеад је потврђена само мировинска уредба за народно-црквене чиновнике, проФесоре, свештеничке удовице и сирочад, а на остале уредбе и штатуте ал је стигла сабору порука да се не потврђују, или није никад ништа одговорено, као н. пр. на штатут о избору митрополита-иатријарха од 1885. г. А колико је и колико десетипа хиљада круна, да баш не кажемо стотина хиљада утрошечо на саборисање око тих уредаба и штатута, а да и не спомињемо време утрошено и новац на изборе и кортешовање !