Srpski sion

Стр. 384

СРПСКИ СИОН

В Р. 12.

А<1 бр. К. 221./296. ех 1903. 28 2—2 С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. разреда у Рачи и новокрејирану парохију VI. разреда у Босуту овим се стечај до конца месеца јула ио нов. кал. о. г. расписује с тим, да компетенти имају своје нрописно внструјиране молбенице овој конзисторији до гореопредељеног рока надлежним путем поднети. Примећује се, да срп. нравосл. црквена општина у Рачи добија у име донуне свештеничке дотације, годишњу припомоћ из јерархијског Фонда у исносу од 400 круна. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 3. (10.) јуна 1903. Георгије с. р. патријарх.

С Т Е Ч А Ј. 22 з-з На уцражњено учитељичко место у црквеној општини Старо-Стапарској, епархији Бачкој, овим ее расписује стечај. Са овим местом скопчана је плата годишње од 900 словом девет етотина круна и 140 словом сточетрдесет круна у име стана и огрева. Осим тога законом и наредбама ирописани петогодишњи додатак од 100 круна који може достићи највећу своту од 500 круна. Дужности су прописане школ. уредбом од 1872. године. Рок стечају је шест недеља од поднисаног дана. У Ст. Стапару 18./31. Маја 19ПЗ. године. Бошко Поштић Сима Буњевчев перовођа. председник шк. одбора.

ДРУГИ 0ГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНШЦ И ФШИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА

препоручује се — са гаранццЈом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излунало, чиме се звона сачувају да не иукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована аанерптиаст ан отворешш одушкама прови^ена звона, "1Р1 која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 нровиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за ЗВОНа од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће ; звона или шоље за сахове од метала; прављеве старих звона оа крунама од кованога ГВ0Ж |а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на етоваришту. 12—25 ех 1903. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

®Р

„Орпски Сион" излази сваких 15 дана на 2 цела табака. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хера;еговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стране зеиље: на годину 10 круна. Поједини бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у року од 15 дана шаљу се Администрацији а остали рукониси уредништву „Српсиог Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 10 фи.тира ОД једног реда ситних едова. — Неплаћена писма се не примају. —Рукопиеи ее не враћају. Издањв и шх?4ша: Српвке Манаотирвкв Штампаријв у Ср. Карловциша. 401. 1903.