Srpski sion

СРПСКИ

сион

Стр. 411.

буде изабрат доетојан јерарх, који ће као и он имати онаке узвишене мисли и назоре о свом високим положају. Папи Лаву вечан спомен! Д. Р.

ЛИСТАК.

В е с т и (Седнице црквено-народних власти.) Седнице арх. административног одбора, одржаће се 28. о. м. а конзисторпје 22. о. м.; седнпце Митрополитскоцрквеног Савета 23. о. м.; седнице Школског Савета 29. о. м.; седнице Саборског Одбора 1. Августа.

ПРИПОСЛАНО.* Славном уредништву Српеког Сиона У Карловцима. Позивом на установу § а 16. тисковног закона од 17, маја 1875. молим славно уредништво, нека изволи у наредном броју „С. С-а" уврстити следеће: У броју 12. „Сриског Сиона" изашла је једна белешка под насловом „Епархијска скупштина архидијецезе Карловачке", у којој се вели. да је г. потпредседник Саборског Одбора (др. М. Михајловић) „могао бити о обустави извршења закључка Саб. Одб. у предмету сазивања епарх. скуиштине, извештен од свога иештанског иријатеља, можда ире но Његова Светост". Ова белешка, ако и не отворено, то ипак * Да нисмо погрешили, што смо рекли, да је г. Михајловић можда пре од Његове Сввтоети добио од свога пријатеља из Неште — који у осталом није морао бити баш г. секретар Јовановић — глас о систирању извршења одлуке оаборског одбора у погледу сазива еп. скупштине, и да га је с тога опозвао; не треба нам бољег доказа од тврдње г. Јоановићеве, којом привнаде да је и њега изненадила изјава г. Михајловићева у 139 бр. „Заставе" у предмету епархијске скупштине, те по томе да и он не »ерује у наведен од г. Михајловића разлог ва одгоду скупштине. Да л г. Јовановић стоји у коресподенцији са „скроз и екроз поштеним и карактерним" г. Михајловићем, то наравно да не можвмо внати. Ал ако стоји тврдња г. Јовановића, да су за упитну ствар знали само њих троида, и да се иначе врло тешко дознају подобне новоети из Пеште; не знамо: ко онда доставља радикалима танве ствари, и ко им је могао јавити — што се не зна ни у Карловцима — да су закључци „мајског сабора" одасдати круни, као гато се рече у бр. 154. „Заставе", и ко други има интереса да г. Јовановићу доставља колајуће о њему гласове у Карловцима? Уредништво.

између редака сумњичи некоректним поступком оне, који су имали знања о притужби Његове Светости, относно о намераваној телегра®ској одредби Његове Преузвишености госп. Министра председника. Пошто пак о целој ствари, то јест о поднеску и о учињеној одредби, осим госп. Министра председника, државног тајника и мене као реФерента нико знања имао није, нити је могао имати,то је очевидно, да је сумњичење управљено против моје личности, и да се под пештанским пријатељем госп. Михајловића разумева моја маленкост, тим више, јер сам је већ ире штамиања овог горе позваног 12. броја „Српског Сиона" био са поуздане стране извештен о том, какове вести колају о мојој особи у Карловцима. Ја се пак свечано ограђујем проти таковом сумњичењу. Познајем додуше г. Михајловића и штујем га као скроз и скроз поштенога и карактернога човека, али не стојим шњиме у никаквој кореспонденцији, а што ми је особито за нагласити, нит сам њему, нит сам кому другому шта о притужби Светог Патријарха или о учињеној одредби Преузвишенога г. Министра председника казао, или писао, или телеграФирао, и ја сам с&м изненађен, читајући изјаву дра. Михајловића у броју 139. „Заставе" у предмету епарх. скупштине. Онај дакле, који под заштитом анонимитета противно тврди, јест проста лажа и паралажа, и нека си изволи запамтити, да се из Пеште много теже што шта дознаје, него из самих Карловаца, што на темељу искуства и констатованих факата смело тврдити могу. У Будимпешти дне 9Ј22 јула 1903. Павле ЈоановиЈ министарски секретар.

Поелате књиге на приказ. Л. Томановић : 0 Ивану Црнојевићу неколико питања по најновијим изворима написао — — Сепаратни отисак из „Вранкова Кола". Ср. Карловци. 1903. год. Др. Бошко ПетровиЛ: Освовни проблеми филозофије или Увод у филозофију. Свезак I. (Сепаратни отисак из „Школског вјесник") Сарајево. 1903. Прота Јован Борота: Библијска повест старог ц новог завета за основну школу. Ср. Карловци. 1903. Цена 30 фил.