Srpski sion

В р. 21

СИОН

С тр . 749.

тичшјх књига у матичним изводииа дан, месец и годину рођења, венчања и смрти имају означити и бро]ввима и словима. IX. Наредба кр. зем. владе од 24. рујна 1889. бр. 4270. гледе похране другог изворнога примерка матичних књига рођених, венчаних и умрлих код кр. жуп. области, дотично код поглаварства — — налази одредити: 1.) Душобрижпици свихколиких вероисновести имају стога према горе реченим заксн ским установама исшодобпо водити матичне књиге у два по.све сугласна примерка, по измаку сваке године и то најкасније до конца сечња једну парицу матичних књига доставити надлежној управној обласги (кр. кот. области односно град. поглаварству ) 2.) Докаже ли се, да који душобрижник не води истодобно матице у два сугласна нримерка, или да није парице матичних књига за прошлу годину најкасније до конца месеца сечња следеће године доставио надлежној унравној области, притегну ће се такав душобрижник свом строгости закона на одговорност. 3.) Где је нодручје црквене или богоштовне опћине раздељено у два или више управних нодручја, ваља парицу матичне књиге нрипослати оној области, која је надлежна за седишге онћине. X. Извадак из отписа од 3. ожујка 1890. г. бр. 553. управл:,еног на градско поглаварство у

приопћује се . . .. с примедбом, да .је за одређење исправака и надопуњења матичних књига код паоохија, лежећих у подручју краљ. Хрватске и Славоније, надлежна једино кр. зем. влада, без обзира на држављанство и ирииадност оних особа, гледе којих се има учинити дотична одредба. XI. Извадак из дописа кр. зем. владе одела за бог. и наст. од 3. ожујка 1890. г. бр. 553. .... Уједно умољава се п. т. да извоти свом строгошћу придржати потчињеаа нарохијска звања, да исправке у дотичне матице

дословно онако убележавају, како су овде стилизирани, те да код издавања матичних извадака пазе на то, да извадци буду посве сугласни са матичним књигама, пошто је кр. зем. влада, у последње време нарочито код парох. звања .... опазила, да су овде одређени исправци били самовољно у стилизацији промењени, те да су код иозакоњене деце издани били матични изводи, као да су иета законита, а не нозакоњена. XII. Решење кр. зем. владе, одела за богошт. и наставу од 19. липња 1890. бр. 5923. Овдашњи захтев, да се иозаконење изванбрачне деце Драгутина и Антонија Е. у матиди крштених забележ.и, јеете са гледишга постојећих законских прописа посве оправдап, јер грађански закон у §. 161. неправи изнимке гледе позаконења деце у ирељубу рођене, па стога су каснијим венчањем Драгутина Е. са Антонијом 3. њихова пре тога венчања рођена деца „1р8о Гаско е1 шге" легитимирана.

Ујрдно се налаже, да изволи наложиш парох. звању ..... да у матици кршгених код дне 7. сриња 1872. ро!ђ. Дратутина, 9. овлј исправак: „Услед одредбе кр. земаљске влаа,е, одела за богоштовје и насгаву, од 19. липња 1890. бр. 5923. забиљежује се позаконење накнадном женидбом, пошто је мати Антонија 3. дне 4. лииња 1883. у овој нарохији венчана са Драгутином Е., који се је у записнику од 2. студенога 1889. код кр. кот. области у пред својом супругом и двама сведоцима идентитета признао оцем и приволио, да као тлкав буде унесен у матице крштених. Уједно се умољава и т. д.

Архидијецезална епархијека екупштина. Д. Р. 2 (Свршетак.) Допраћена Његова Светост од изасланетва око 5 сахати у скупгатинску дворану, будс поздрављеиа с громовито : Живео! Отворивши екупштину изјави, да се стало код гласања одбора за дневни ред.