Srpski sion

С тр . 738.

СРПСКИ сион

В р . 24.

славног сриског Архијерејскога Сиподп мишроиолије Карловачке за духовне, црквене и јерархијске сшвари " с тим, да се оваково обележје има употребљавати одмах са почетком 1904.године; услед тога умолити Нзегову Светост господина патријарха, да изволи учинити сходно расположење, да се званични орган овај строго према том званичном обележју и оквиру уређује; одлуку ову православном српеком народном црквеном саборском одбору позпвнона одлуку му бр. С. 0. 6842, 7429/2030.

Ас1 број — 10 |^ ех 1903. * Ј зап. 708.

ех 1903. саопћити стим умолењем, да изда наредбу православним српским црквеним опћинама, да за парохијска зваља претплаћују по један примерак „Српског Сиона" као званичног органа за духовне, црквене и јерархијске ствари однос.но, да се у ту црљ годимице без запреке ставља у црквено опћински предрачун односна свота у име годигање претплате. Издао Др. Лаза Секулић с. р. народно-дрквени тајник.

УПУТСТВО како се има оцјењивати владање, живот и рад свештенства са оцјенама, прописанима наредбом православне српске епарх. конзисторије панрачне од 19. новембра (2. ^ецембра) 1901. К. 1281. зап. 737. ех 1901. а на темељу дисциплинарних правила за православно срп. свештенство у опсегу православне српске митрополије нарловачке. I. Оцјене за Љивот 1. Живот у цркви: §.§. 4—7. дисц. иравила. а.) шри .мЈврно: када свештенпк заиовиједи Вожје и црквене извршује у свему најсавјеснпје, и неогријешава се никада о позив свој ни животом својим ни радом свештенопастирским. б.) похвално: Када свештеник заповиједи Божје и црквене извршује, али уз омање пропусте, но такове, који се нити опажавају, нити изазивају саблазан, а још мање дају повода тужбама на свештеника. в.) уредно: када свештеника треба на вршење Вожјих и црквених заповиједи придржавати мањпм казнама, које он срцу прима и послије којих се поправља. г.) неуредно: када се за псправљање свештеникових пропуста и погрешака против Божјих и црквених заповиједи морају уиотребљавати оштрије казне, јер се кажњенп на блалшје не осврће. 2. Живот у кући и породици: §.§. 10—13. дисц. правила. а.) мримјерно: кад је живот свештеников и свију чланова породице његове, који с њим у кући живе такав, да се може без пкаква зазора п у сваком случају поставити за углед свакој хришћанској породици. б.) ттохвално: кад је домаћи живот свештеников коректан у свему, али се на животу осталих чланова његове породице, који с њим живе, опажају омањи недостаци, које исправити није он успио досада, али исти недостаци не изазивају још јавну саблазан. в.) уредно: кад је домаћи живот свештеников цоста коректан, али живот чланова његове породице, који с њим живе, служи свијету на саблазан, и он се против тога бори и употребљује све мјере за поправљање истих.

/