Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАБОСЛАВНОГ СРНСКОГ АРХ0ЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКК ЗА ДУХОВНЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима у недељу 31. октобра 1904.

ЗВАНИЧНО.

Рукоположени. Његова Светост Преузвишени Г. Патријарх српски Георгије благоизволео је рукоиоложити 17. Октобра у дворској капели монаха манастира Шишатовца Макарија Гаврилова за јерођакона, који је иостављен за привременог подбележника архидијецезалне конзисторије.

Високопреосвештени Г, епископ Темишварски др. Георгије Летић , благоизволео је у Темишвару 26. Септембра рукоположити свршеног богослова Григорија Кузмановића за ђакона, а 3. Октобра за презвитера, који је одређен на администрацију парохије у Тиса-Хиђошу; свршеног богослова Саву Станкова 3. Октобра за ђакона, а 10. Окт. за презвитера, који је одређен на администрацију нарохије у Куману; свршеног богослова Не нада Б арачког 10. Октобра за ђакона, а 14. Окт. за презвитера, који је одређен на администрацију парохије у Црној Бари. У карловачкој цркви 26. Октобра свршеног богослова Јована Димитријевића за ђакона, а 27. за ирезвитера, који је одређен на администрацију у Тиса С ен т-М и к л о ш у.

НЕЗВ АНИ ЧНО. Шта је еа законотворним предлозима Сабореког Одбора? Радикалној стравци десио се малер, — да постане „владајућа" странка у црквеној автономији. Како је и зашто је до тога доћи могло; докле ће то трајати и од каквих последица бити? Није сада реч о том. Да ли је радикалска владавина у црквеној автономији, а у области једне православне епископалне цркве, нека егзотична, да не рекнемо куриозна појава; да ли ће она бити фатална за ту цркву, или за црквену автономију, или за радикалну странку, или за све троје? Можда не ћемо морати дуго чекати одговор ни на ова питања. За сада је изван сваке сумње, да је та владавина велики малер и за саму радикалну странку. Највећи је, пак, малер њезине владавине у законотворном задатку, и кад сз већ латила тога посла — у дужности, да изађе пред народ и остале надлежне факторе са својим законотворним предлозима. Јер од тих предлога зависи њен га180П (1' е1ге и у данашњем јој преображају на земљишту црквеном.