Srpski sion

Шкјки гиоп

садашњег прлвременог директора г. 1'аду Врховца ап дефиннтивног. Ради знава. У некојим је лпстовима и? „Засгаве" пзнесено, и то на начин како је то већ код њпх уобичаено, да је саборски одбор или управо његов ревизор рачуна пронашао, да Његову Светост Пррузвишеног Г. Патријарха Георгија терети некпква „нова проневера од некаквих 40000 круна." Остављајући на страну засада оно важно питање, од куда саборски одбор или боље рећп његов ревизор узима себи ираво , да узима у расправу и ирелеће рачуне црквено-народних фондова и заклада, које је саборски одбор веп и регледпо, за добро пронашао и пародно-црквеном оабору на финалисање поднео ? —, овом ирпликом хоћемо само тоЈшко овде да насноменемо и изјавпмо, да су ти, у јавност пуштени гласовп о тобожњој некаквој „ироневерн", просте измишљотине п голе неистине, које се у познатој намери износе пред необавештен и наиван свет, те се мути у јавности, да се може у мутном лакше ловити. Колико са компетентнога места сазнајемо, горњи гласови су злонамерно пуштени у свет од познате стране. Ако има штогод, што тој господи није јасно, и што се у јавноетп као проневера износи, то може бити само рачунска ствар, која без сумње има своју добру правну иодлогу, те која не може никако иасти на терет Његове Светости. Уредник: Димитрије Руварац, иротојереј. ■ / 1 Одговори уредништва. Г. Добривоју ПиколиИу адм. у Санади. Кад 1,ма брзоплетаца, који тврде да сте Ви писали „Одгевор" у 21. бр. о. л. то Вам овим потврђујемо, да Ви нисте писац оног „Одговора". — Писац је оног „Одговора" много ближи Карловцима него што су Санади. Г. С. Б. у Т. Жао нам што Вашу песму не можеао шташпати у листу. С поздравом.

Поелате књиге на приказ: Зворничка епархија и њени митрополити, историјскн преглед, Душан ТешиЛ и Јакав А. ПоповиН, богослови у Рељеву. Сарајево 1904. 8° 15, Огштампано из „Источника". Насиља и силеџијства „ Радикалие странке а у автономији нашој у опште или : Цртице из живота

субогичких „Назови радикала". Написао Тимотија ДимитријевиИ, администратор суботпчке парохије. Суботица 1904. 8° 21.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. 941 и 1029. ех 1904. К. 3. 752 п 729. 1—2, 78 СТЕЧ А Ј. Исиисује се на мјесто системизиранога парох. помоћника у Д. РаиЛу, и на парохију у Кукуњевцу VI. разреда са доплатком од 200 К а са роком до укључиво 8. (21.) Јануара 1905. Молитељи имају своје иропасно обложене глолбенице надлежним нутем до стављенога рока потнисаној конзисторији поднијета. Из сједнице прав. ср.г. епархијеке конзпсторије у Пакрацу, 23. новембра (6. децембра) 1904. г. држане. Пред'једнишг80.

К. 138/зап. ах 1904.

1—2, 79

СТЕ Ч А Ј.

Овим се раснисује стечај ради сталнога »оиуњења упражњене парохије VI. разреда у БудаКалазу с тим, да компетенти имају своје ваљано инструисане молбенице иутем иретпостављених власти нотписаној конзисторији до 15. (28.) јануара 1905. г. иоднети. Из седнице епарх. конзиеторије будимске држане у Будимпешти 25. новембра (8. децембра) 1904. год. Председништво.

А(1 бр. К 616. аап. ех 1904. С Т Е Ч А Ј

1 —2, 77

на место иароха и окр. иротоирезвитера арадског са којим је местом скопчана плата 2. плаћевног разреда, уживање нарох. сесије, која је сада нод закуи издана, као и еквивалента за парох. стан у износу од 600 К. Осим ових прописаних берива уживаће пзабрани парох из закладе дома „Златне звезде" годишњи доплатак у износу од 1000 К под условима, који се могу увидети у основном писму код црквене општине арадоке за време званичних часова. Молитељи имају своје ваљано инструјисане молбе путем својих претпостављених власти од