Srpski sion

Год. ЖМ

Број 4

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХ-1ЈЕРЕЈСК0Г СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВНЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ор. Карловцима у понедеоник 28. фебруара 1905. ^-6—

Ј

П и с м а Лукијана Мушицкога писата Севастијану Илијћу. Приопштио д. Р. Добротом пречасног Г. др. Августина Бошњаковића, патријарашког протосингела и управитеља ман. Онова, дошли смо до писама Лукијана Мушицкога, што их је писао које као администратор, а које као владика горњокарловачки прво учитељу а за тим своме нротођакону и потоњем игуману ман. Гомирја Самуилу = Севастијану Илијћу, која овде у целости саопштавамо. Лукијан је Мушицки завладичен 25. Априла 1828.. а у Плашки је отишао прво за мандатара а за тим за администратора 1824. Ко је пак био Севастијан Илијћ, види се из овог кратког животописа. Самуило, у калуђерству назван Севастијан Илијћ, рођен је 1795. Августа 13. у Мађарском Бечеју од оца Филипа, трговца и матере Кате становника сенћанских. Мати му се удала као удовица за оца као благородна од Голуб, а рођена је благородна од Ђулинац. По свршетку шест гимназијских разреда, и препарандије у Св. Андреји (1815.), постављен буде за учитеља у Сомбору, где је био 3 године.

На своју молбу, добије учител,ско место у Сегедину (1818.), где је био до 1. Априла 1819. На позив карлштатске црквене општине, прими школу у Карловцу 21. Априла 1819., у којој је био све до 1. Децембра 1828. ког се дана захвалио на служби. А захвалио се на учитељској служби с тога, што га је позвао владика Мушицки да ће га закалуђерити и себи у двор примити. 17. Децембра исте 1828. постриже га у чин мале схимне сам владика Мушицки, као монаха шишатовачког, 18. истог месеца рукоположи га за ђакона, 1. Јануара 1829. ироизведе га за нротођакона у гомирској цркви, а 3. Јануара положи заклетву као конзисторијали бележпик. 7. Марта 1829. пострижен буде у гомирској цркви за великосхимника и нричисљен братству гомирском, а 8. и. м. за презвитера. 8. је марта 1831. молио владика Мушицки митрополита Стратимировића, да може Илијћа произвести за протосинђела, што му није Стратимировић дозволио, и ако је за разлог навео: л — — ово из нризрјенија на шчастливо подјатија труди јего во служении Нотариа консисториалног и учитеља клириков, ово за отличие двора епископскаго јеже во здјешнеј Епархии по многому смотренију зјело нуждно јесг". 1830. у почетку ностави владика Мушицки