Srpski sion

Год. XV

Број 12

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНПДА ИТРОПОЛИЈЕ К4РЛ0Б4ЧКЕ ЗА ДУХОВЗЕ, ЦРКВЕИЕ И ЈЕРАРШЈСКЕ СТВАРИ. У Ср. Карловцима у среду 15. јуна 1905.

ЗВАНИЧНО.

Препио

Кр хрв.-слав.-далм. земаљска влада одјел за богоштовље и наставу Бр 8235. ех 1905.

Преуззишени господине! Земаљским прорачуном за потребштине краљевинах Хрватске и Славоније за годону 1905. оејегурана је као и досада годишња дотација на погл. IV. насл. 2. став. 8. број 2ја за тако звани стари провинцајални дио земље, а „за уздржавање грчко исгочних богоштовних зграда" свота од 28.000 К. а под ст. 8|2. сл. б. „за набаву црквених потребштина, оправак парохијалних цркава и новоградње у бившој те године 1881. утјеловљеној војној Крајини*' свота од 10-000 К., осим тога ће се још свота од 16.000 К. за Преузвишеном господину Георгију Бранковићу Његова цее. и кр. апоетол. Величанетва правом тајнои савјетнику, патријарху, и митополиту и т. д. и т. д. у Карловцих.

оивше краЈишко подруч)е опредиелити из прихода крајишке имовне, узгојне и образовне закладе год. 1905. тако, да ће свега скупа стајати на разположењу свота од 60.000 К. Осим свега тога стајат ће на расположењу још око 10.000 К од залишних „парохијалних сесионалних одгптета" предвидјених у зем. прорачуну за годину 1905. за погл. IV. насл. 2/Б. ст. 7 са износом од 84.690 К., која ће се моћи на свештеничке сироте и удове, те оскудне парох. свештенике овостраних тријух епархија пораздијелити. А пошто ми је жеља, да се раздиоба ових земаљских приноса обави по до сада уобичајеном начину, част ми је Преузвишеност Вашу умолити да би чим прије извољелела издати сходне позиве на почињене епархијске копзисторије и административне одборе у овим краљевинама: да од поједини грчко-источ: црквених обћина ншосеб , а грч. ист. свештеника те свештеничких удова и сирочади опет наиосеб ради получења земаљских припомоћи или подпоре односне молбенице њихове покупе те Преузвишеносги Вашој предложе, која ће доброту имати свој