Srpski sion

Гад. ХМ

т~

Врој 13

ЗВАНИЧАН ЈЖСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МТРОПОЛИЈЕ КАРЛ0ВАЧК1ЗА ДДОВНЕ, ЦРЕВЕПЕIЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима, у четвртак 30. јуна 1905.

ЗВАНИЧНО. Рукоположени. Његово Високопреосвештенотво Гоеподин Епископ Темишварски Георгије благоизволио је у св. вазнесенском храму гемишварском, дана 25. маја (7. јуна) 1905. Саву Ћосића, свршеног богослова за ђакона, а 26. маја (8. јуна) и. г. у истом храму за презвитера рукоположити, који је одређен за администратора парохије у НађФали.

НЕЗВАНИЧНО.

Мњење хрватеке двореке канцеларије у Бечу о закључцима ерпеког народног еабора од 1865. д. Р. У своме писму од 31. Маја 1865., што га је писао владшса пакрачки Никанор Грујаћ патријарху Самуилу Маширевићу, које смо у 9. бр. о. г. навели, рече Никанор и ово: „Миланковић мн пружи баш сад један лист из „Лојда пештанскога", у коме сам нашао, да сте били на аудиен-

ции и да не стоје ствари наше рђаво. То ме је умирило мало, само ми се не допада, што су се поднели предлози саборни на много дикастерија, па ту ће бити тешко дочекати краја. ..." Ивмеђу осталих дикастерија, добила је саборске закључке на мњење и постојавша у то време у Вечу хрвзтска дворска канцеларија; те како је њено мњење карактеристично на исте предлоге, доносимо га у целости, које може послужити као прилог за сазнање кроз каква је сита и решета прошао рад саборски од 1865. док није изишао и био потврђен у оној форми, какав се налази у тако вваном „ Иајзишем Рескриишу од 10 Авг. 1868. о закључцима српског народног сабора од године 1864/5." Канцеларијне примедбе на закључке саборске гласе: Главно евојство свакога закона мора бити некоја систематична разредба, ко)а би допустила бољи преглед и лакше употребљење дотичних законских установа, зато би требало и овој законској основи дати еледећу разредбу са редо мице кроз све чланке текућим параграфима .