Srpski sion

ч

С тр .,484.

СРПСКИ сион

' В р. 16

Изашла је из штампе нова школска књига, под насловом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА ПРАВОСЛАВНЕ УЧЕНИКЕ СРП. ОСНОВНИХ ШК0У1А како да у св. цркви на богослужењима суделују. Издаше Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. — Цена је кнјИЗи 20 потура.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

" Вр. ЕК. 184. ех 1905. 62, 1—2 С Т Е Ч А Ј Расписује се овим стечај Аа .парохију плаћевног разреда у Четвртков^у, протопрезвитерат гсостајнички. Рок компетовању оставља се до 1. (14,) октобра 1905. године. ' 4 Из сједнице Естарх. Конзисторије дрЖне у Плашком, 14. (27.) јула 1У05* Предсједеиштво.

ДРУГИ 0ГЛАСМ

м®

ЗВОНОЛНВНИЦЛ И ФИБРИКА Г-ВОЗДЕИИЖ ЗА ЗВОНА АНТОНА Н080ТНИЈА ■=1 -ЕГ ТЕМЕСШВДР1Г, црепоручује се — еа гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у овакој величшни, као и за целокупно хармонично уде-

шено звоњење, провађено са круном од ко®аног гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не иукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована са отвореним одушкама прови^ена звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 нровиђенаи като имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона од 461 килограма. Даље нрепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће ; звона или шоље за оатове од метала; прављење старих звона оа крунама од кованога гвож|а. 12—24, 8. Идустровани ценовницн и прорачуни трошка бесплатно и фраико. На миленарсиој зеиалској изложби у Будимпешти 1896. награђека са великом миленарскои медаљом.

„Орпски Сион" излазж свакик 15 дана на 2 цела табака. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босну в Хер ^еговину на годину 8 круна, на но године 4 круке, а на четврт годиав 2 круне. З а отранв звмље: на годину 10 круна. Поједини бројеви 40 филира, Претплата, огласи, стечајеви и рекламацкјз у року од 15 дана шаљусе Админиотрацији а остала рукописи уредништву ,,§рпоко1 Сиона" у Карловцв, 3» бгдасе, објаве и стечајеве нлаћа се 10 филари од једног реда ситних саова, — Беолаћена писжа ее нв прихају. — Рукописи се не враћају. Све спорове овога листа у ствари претплате или других потраживања решава котарски односно оићински суд у Карловцима.

Иодањв и шхгЈша: Сравкв Маиаотнрвка Штакпарвјв у Ср. Кардоишгка. 541. 1905