Srpski sion

С тр . 483.

за пензије земљорадпичке, од Г. Јована Жујоеића, мнистра снољних послова; 9. 0 сифидису и његову сузбијању у народу од Г. Др. Ђ. Ј. Никодића, физикуса за Београд; 10. Неизбежна потреба да се неговање вина у Србији предузимље у већим размерама, од Г. Милутина Савића, начелника Мкнистарства Народне Привреде у пенсији; 11. 0 васпитању народа путем књижница и читаодима, од Г. Влад. Д. Илпћа, председника Лозничкога првостепенога Суда; 12. Ко омета напредовање Земљорадничких Задруга у нашем народу, од Г. Настаса Гадовића, свештеника. Часови рада: Понедељник, 29. августа, у 8 чаСова пре подне: отварање конгреса, призив. Св. Духа и парастос умр. задругара, у 10 часова, први састанак конгреса. У 3 часа после подне VI. скупштина Земаљског Савеза, у 5 часова, други састанак конгреса. — Уторник, 30. августа: у 8 часова пре подне трећи састанак конкреса, у 3 часа после подне четврти састанак конгреса. Упутства за чланове — посечиоце — конгреса. A. Чланови конгреса. Свако лице, које има карту за конгрес, сматра се за члана конгреса. Карта за конгрес, даје право на све седнице конгреса, а осим тога служи и као уверење на жељезницама и лађама. С тога сваки члан конгреса мора дати своју карту за конгрес да се жигоше на конгресу, за знак да је био на конгресу. Б. Железнице и лађе, Ко год има карту за конгрес, плаћа на железницама подвоз у А / 4 , а на лађама српскога, аустријскога и мађарскога друштва у ј / 2 цене, и то како за одлазак тако и за повратак. — Ова повластица важи: на железницама за обичне путничке и мешовите возове, и то за одлазак од 25 до 29, а за повратак од 30 августа до 2 септембра о. г. закључно; на лађама за одлазак од 25 до 29. а за повратак од 30 августа до 2 септембра о. г. закључно. — Према томе, чланови конгреса, који покажу своју карту за конгрес, добиће на благајницама жељезничких станица половину билете, а на благајницама бродарских станица (агенција) целу билету, које хоће класе, које ће им важити и за повратак. B. Кола. За превоз посетилаца конгреса од Дубравице или Осинаонице до Пожаревца и обратно имаће кола на дотичним станицама. За превоз колима плаћа се: (1) на фијакерима 2 динара од особе; (2) а на обичним колима 1 дпнар од особе. Цена се ова разуме за једну вожњу, т. ј. за вожњу

од Дубравице илп Осипаонице до ГГожаревца. За повратак — од Пожаревца до Дубравице илн Осипаонице плаћа се још једанпут толико. Г. Гостионице и станови. За гостионице и станове треба се благовремено обратити главном секретару конгреса Г. Лаз. Атанацковићу, адвокату у Пожаревцу. Д, Храна. Цена је храни утврђена и одређена, сваки гостионичар имаће свој ценовник на хартији или зиду, који ће сваки моћи прочитати. Ђ. Заједничка вечера. Кад ће бити заједничка вечера и где, одредиће се на конгресу.

Књижевне веети. Изашла је нова књига из штампе: „ВЕЛИКИ ТИПИК" који се може добити само код издавача Српске Манаетирске Штамарије но 4 круне од брошираног примерка. Укоричен 5,— К. Српека Манаетирека Штампарија. извод из СРПШ ГРШТШ ЗА I, И II. ГИМНАЗИЈСКИ РАЗРЕД ОАСТАВИО ЈОВАН ЖИВАНОВИЋ изашла је из штампе. Цена је књизи 1 круна. Школска књига је ова одавно понестала, и ђаци наши нису је имали, те се јако осећала потреба да се приреди ново пздање што је и учињено. Г. автор није жалио труда, да ову књигу допуни и па ново преради, а српска манастирска штампарија нзда. Књижевни оглае. Жзишла је из штампе, и може се добити код потписате управе књпга: опис српских фрушкогорских рндотир^ шз. Приошптио: Димитрије Руварац. Књига је штампана на лепом белом папиру и има 488 стр. Цена је књизи увезаној у платно — сва 5 Кр-, а неувезаној 4 Кр. Управа српске манастзрске штампарије.